Συλλογος Εκπαιδευτικων Π.Ε << Ο Παρθενωνας>>Άμεση επίλυση του προβλήματος καθαριότητας των Σχολείων και των Νηπιαγωγείων



Πλαίσιο κειμένου: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας»
Κυκλώπων 6, 11852 Αθήνα      τηλ.   697 4143638        syllogosparthenonas@gmail.com   Αθήνα, 14/09/2014


 




Άμεση επίλυση του προβλήματος καθαριότητας των Σχολείων και των Νηπιαγωγείων
Εκπαιδευτικοί και γονείς, ΟΛΟΙ μαζί να απαιτήσουμε άμεση λύση στο πρόβλημα.

Άλυτο και εκρηκτικό παραμένει το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων που δεν έχουν μόνιμο προσωπικό αλλά συμβασιούχες/ους εργαζόμενες/ους στην καθαριότητα. Δεν υπήρξε καμία μέριμνα, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το Δήμο, ώστε να υπογραφούν έγκαιρα οι συμβάσεις τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι σχολικές μονάδες να είναι αυτή τη στιγμή χωρίς προσωπικό καθαριότητας. Η καθαριότητα των σχολείων δεν λύνεται όπως – όπως, ούτε με εκμετάλλευση εργαζομένων με άλλα καθήκοντα ούτε και με εθελοντική εργασία… Το πρόβλημα μάλιστα, είναι ακόμα πιο οξυμένο τώρα που τα παιδιά έχουν περάσει  τις πόρτες των σχολείων και χρησιμοποιούν  τους κοινόχρηστους χώρους, όπως τουαλέτες, οι οποίοι δε έχουν καθαριστεί και δεν υπάρχει προσωπικό να τις καθαρίσει μετά τη χρήση τους.

Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε:
·       Να γίνουν τώρα προσλήψεις και να υπογραφούν οι συμβάσεις ώστε τα σχολεία / νηπιαγωγεία να έχουν μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και να μπορούν να λειτουργήσουν.
·       Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμους, Περιφερειακές διευθύνσεις, ΥΠΟΠΑΙΘ) να αποφασίσουν αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων έως ότου αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
·       Καταγγέλλουμε τις δημοτικές αρχές που δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ø  Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων που δεν έχουν καθαρίστριες:
·        Να συνεδριάσουν και με έγγραφό τους να δηλώνουν ότι η σχολική τους μονάδα δεν έχει καθαρίστρια με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των μαθητών-τριών και να καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το έγγραφο αυτό να σταλεί στην Α΄ ή στη Δ’ Διεύθυνση αντίστοιχα, στο Δήμο, στη ΔΕΠ και στη Σχολική Επιτροπή.
·        Να ζητήσουν με έγγραφό τους επείγοντα έλεγχο καταλληλότητας λειτουργίας της σχολικής μονάδας των σχολικών χώρων από τις υγειονομικές επιτροπές.
·        Να αναδείξουν το θέμα σε όλους τους γονείς.

Επισημαίνουμε τα εξής:
Θεωρούμε την κατάσταση αυτή μεθοδευμένο αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Στην πραγματικότητα βιώνουμε την πλήρη εγκατάλειψη της δημόσιας εκπαίδευσης η οποία καλείται να λειτουργεί χωρίς δημόσια φροντίδα. Τα σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες… Τα σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν όπως - όπως, με όποιο προσωπικό έχουν επιτρέψει τα μνημόνια και η λεηλασία των δικαιωμάτων!  Στόχος όλων αυτών είναι το φτηνό σχολείο, το σχολείο της αγοράς που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και που καλείται να καλύπτει τις ανάγκες του χωρίς κρατική μέριμνα. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να πετάξει στο δρόμο τις καθαρίστριες που χρόνια τώρα, με μισθούς πείνας, με πολλά χαμένα μεροκάματα, με καθυστέρηση πληρωμών έως και 6 μήνες, καθαρίζουν τα σχολεία μας, για να τις αντικαταστήσει με ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, όπου κυριαρχούν οι συνθήκες «γαλέρας» και οι μισθοί είναι εξωφρενικά μικροί.
Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει την αντίθεσή μας στην είσοδο μεγαλοεργολάβων στα σχολεία  που οδηγούν στην απογείωση του κόστους των υπηρεσιών,  στην παροχή χαμηλής ποιότητας έργου και σε εργασιακές συνθήκες σκλαβοπάζαρου. Άλλωστε, η σημερινή κατάσταση αφήνει «το βασιλιά γυμνό». Αποκαλύπτεται ότι όσο τα δημόσια αγαθά θα αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα, όσο η μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα θα χτυπιέται προς χάριν της ελαστικής εργασίας, τα κοινωνικά αγαθά θα συνθλίβονται.

Καλούμε τη ΔΟΕ να αναδείξει το πρόβλημα στη συνάντησή της με την υπηρεσιακή Υπουργό Παιδείας και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες καταγγελίας και διεκδίκησης.
Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες, να προστατεύσουμε με τον αγώνα μας την υγεία τον μαθητών μας και το δικαίωμά τους σε υγειονομικά ασφαλείς συνθήκες που να αντιστοιχούν στον 21ο αιώνα και να σταθούν αλληλέγγυα στο δίκαιο αγώνα των καθαριστριών των σχολείων,  που διεξάγεται πανελλαδικά και να μην επιτρέψουν στα Δημοτικά Συμβούλια να εισαγάγουν τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα –συνεργεία καθαριότητας στα σχολεία.
Απαιτούμε:
·        Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών-καθαριστριών, με σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
·        Μαζικές προσλήψεις καθαριστών-καθαριστριών.
·        Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.
·        Άμεση τροποποίηση των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

 





Η πρόεδρος                                                                                          Η γεν. γραμματέας
Αδριανή Προκόπη                                                                              Αιμιλία Τσαγκαράτου