ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ


Η Ένωση Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για τα εγκαίνια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Αθήνας. Παραβρεθήκαμε στην εκδήλωση, μοιράσαμε την ανακοίνωσή μας και ήρθαμε σε επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και άλλους αρμόδιους φορείς.
Άξια αναφοράς είναι η τοποθέτηση του Διευθυντή του νέου σχολείου για τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον τρόπο στελέχωσης των σχολείων με ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, θέση την οποία ενστερνιζόμαστε απόλυτα.
Διατυπώσαμε ακόμα μια φορά τα αιτήματα για την ίδρυση Γενικού Γυμνασίου και Λυκείου που να καλύπτει τους μαθητές της περιοχής Ψυρρή και Κεραμεικού και για την ανέγερση του 49ου Δημοτικού Σχολείου και του 84ου Νηπιαγωγείου Αθήνας στο ήδη δεσμευμένο οικόπεδο των οδών Αγίων Ασωμάτων – Ψαρομηλίγκου & Σαμουήλ Καλογήρου.
Μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, ο Υπουργός κύριος Γαβρόλου και στελέχη του Υπουργείου, επισκέφτηκαν το κτήριο που στεγάζονται σήμερα τα παραπάνω σχολεία και δεσμεύτηκαν να ενεργήσουν, ώστε να ξεκινήσουν σύντομα οι διαδικασίες για την ανέγερση του συγκροτήματος, που θα αποσυμφορήσει και το γειτονικό 64ο Δημοτικό Σχολείο που σήμερα λειτουργεί με διπλές βάρδιες. Από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές, πως δε θα αρκεστούμε στις υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα εντείνουμε τις πιέσεις.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός των συνεχιζόμενων πιέσεων, σύμφωνα με στελέχη των αρμοδίων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, από μεμονωμένα άτομα και “συλλογικότητες” να μετεγκατασταθεί το 9ο Γυμνάσιο από την οδό Τρώων στο κτήριο που σήμερα λειτουργεί το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο. Οι πιέσεις αυτές συνοδεύονται με την ταυτόχρονη απαίτηση να απομακρυνθεί το Ειδικό Σχολείο από την περιοχή.
Η Ένωσή μας, τα μέλη μας και οι κάτοικοι της περιοχής, αγωνιστήκαμε και πετύχαμε την παραμονή του 9ου Γυμνασίου στην οδό Τρώων στα Πετράλωνα. Ταυτόχρονα διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα, καταγωγή, γλώσσα και θρήσκευμα. Πόσο μάλλον για τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου, των οποίων οι ικανότητες θα αναδειχθούν, με τα ανάλογα κίνητρα, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Σαν Ένωση θα υπερασπιστούμε αυτή τη θέση μας μέχρι τέλους. Κάθε ενέργεια που έχει σαν στόχο την απομάκρυνση του Ειδικού Σχολείου, θα μας βρει απέναντι και φυσικά δε θα περάσει. Καταδικάζουμε τις κρυφές ή ανοιχτά ρατσιστικές λογικές και μεθοδεύσεις που υπηρετούν αντίθετους σκοπούς.

Στην κατεύθυνση της πάγιας θέσης μας για αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, καλούμε όλες τις συλλογικότητες να συνταχθούν μαζί μας στη διεκδίκηση για ίδρυση Γενικού Γυμνασίου και Λυκείου στην περιοχή Ψυρρή - Κεραμεικού που θα καλύψει τις ανάγκες των μαθητών της περιοχής.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας
 
Μάρτιος 2018