ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ



Η Ένωση Γονέων του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων και οι Σύλλογοι Γονέων της περιοχής κληθήκαμε από τον υποψήφιο Δήμαρχο της Ανοιχτής Πόλης κύριο Νάσο Ηλιόπουλο σε εκδήλωση με θέμα “ΣΥΖΗΤΑΜΕ για την αξιοποίηση των ελεύθερων, δημόσιων χώρων” στο πάρκο της Κονίστρας την Κυριακή 12 Μαΐου.

Το γονεϊκό κίνημα πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση των Δημόσιων χώρων (Ρουφ, Κονίστρα, Φιλοπάππου κα). Το κίνημα που αναπτύχθηκε από το 2014 για την Κονίστρα, ξεκίνησε με πρωτοβουλία συλλόγων γονέων της περιοχής και αμέσως στηρίχτηκε και αγκαλιάστηκε από το σύνολο της γειτονιάς και ήταν αυτό που απέτρεψε την τότε προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.

Είναι τουλάχιστον υποτιμητικό για τα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή το όψιμο, προεκλογικό ενδιαφέρον της παράταξης που στηρίζεται από την κυβέρνηση που έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την υποβάθμιση των δημόσιων χώρων και της ζωής μας. Είναι εκείνοι που, πριν από λίγους μήνες, έστειλαν τα ΜΑΤ στη δενδροφύτευση του λόφου Φιλοπάππου από τους κατοίκους, καταγγείλανε το σπάσιμο των λουκέτων στην Κονίστρα και συκοφάντησαν αυτούς που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της.

Σαν Ένωση Γονέων σε συνάντηση που είχαμε τον Φεβρουάριο του 2018 με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Γιάννη Τσιρώνη και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, προσκομίσαμε όλη τη σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν ότι η έκταση της Κονίστρας ανήκει στο δημόσιο. Έκτοτε το υπουργείο αρνείται πεισματικά να προχωρήσει στην αποβολή του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων από το χώρο, όπως προβλέπεται από το παραχωρητήριο του 1931. Κωλυσιεργεί επίσης αδικαιολόγητα στο να εγγράψει την έκταση στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Αντίθετα το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων διατηρεί το δικαίωμα νομής του χώρου, έχοντάς τον εγγράψει στο Κτηματολόγιο ήδη από το 2008. Αυτή η τακτική δίνει άλλοθι στο Δήμο, να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν και αποπροσονατολίζει τους κατοίκους.

Καταγγέλουμε την προσπάθεια καπήλευσης των αγώνων μας, τη στιγμή που η Περιφέρεια χαρίζει σχεδόν 120.000.000 ευρώ για την υλοποίηση του “αναπτυξιακού” προγράμματος της Cosco στον Πειραιά, που θα υποβαθμίσει περαιτέρω το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Ο περιορισμός στην προσβασιμότητα, οι περιφράξεις στο Δημόσιο κοινό χώρο και η
έλλειψη καθαριότητας είναι η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως τα παιδιά μας με διαχρονική ευθύνη όλων των διοικήσεων του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής. Η γειτονιά μας μετατρέπεται σταδιακά σε διασκεδαστήριο – τουριστικό θεματικό πάρκο με βραχυχρόνια ενοικίαση κατοικιών και επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες. Οι όποιες ζώνες πρασίνου, ελεύθερων χώρων και αρχαιολογικής κληρονομιάς γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

  • Θέλουμε δημόσιους κοινούς χώρους, καθαρούς, προσβάσιμους για όλο το λαό και τη νεολαία.
  • Όχι σε περιορισμούς, περιφράξεις, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορικές και άλλες
    «ανταποδοτικές» χρήσεις.
  • Ούτε ένα δέντρο κομμένο για εμπορικούς σκοπούς.
  • Να ανασταλεί μέχρι να αλλάξουν οι όροι δόμησης γύρω από την Ακρόπολη και του Φιλοπάππου ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός του 2012 – μνημονιακή υποχρέωση, που επιτρέπει να οικοδομούνται κτίρια τέρατα.


Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων


    Αθήνα 10 Μαΐου 2019