Ψήφισμα για τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας


Ψήφισμα για τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας



Η μεθόδευση της πλειοψηφούσας παράταξης του Δήμου Αθηναίων αναφορικά με το αίτημα της Πακιστανικής Κοινότητας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» για παραχώρηση χώρων στο 144ο ΔΣΑ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ξανά για διδασκαλία σε παιδιά της μητρικής τους γλώσσας  καθώς και για μαθήματα ελληνικών σε ενήλικες και την απόσυρσή του, αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της ξενοφοβικής, πολιτικής της νέας Δημοτικής Αρχής.

Η παράταξη Μπακογιάννη αγνόησε όχι μόνο την ομόφωνη απόφαση και εισήγηση της Σχολικής Επιτροπής, αλλά και μελέτες στον χώρο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, οι οποίες έχουν καταδείξει ότι η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας των παιδιών προσφυγικής - μεταναστευτικής προέλευσης, παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην ένταξη τους στο σχολικό πλαίσιο όσο και στις σχολικές επιδόσεις τους ως μαθητές. Είναι πλούτος για τον μαθητή να γνωρίζει, να κατανοεί, να επεξεργάζεται πληροφορίες από διαφορετικά γλωσσικά συστήματα. Απ’ την άλλη η απουσία εκμάθησης της μητρικής γλώσσας και του πολιτισμού τους από σχολικά εγχειρίδια –για τα οποία θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει το Υπουργείο Παιδείας- δημιουργεί στα παιδιά αισθήματα άγνοιας, κατωτερότητας, φόβου, με αποτέλεσμα τα υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής.

Το σχολείο αυτό λειτούργησε επί δύο χρόνια παρά τις προσπάθειες της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής να παρεμποδίσει τη λειτουργία του με ξυλοδαρμούς γονέων, συκοφαντίες εκπαιδευτικών, απειλές και τη δημιουργία ρατσιστικού, ξενοφοβικού κλίματος στις γειτονιές του Κολωνού και των Σεπολίων. Τότε ο σύλλογος γονέων του 144ου ΔΣ και άλλες γονεϊκές οργανώσεις, σύλλογοι εκπαιδευτικών, εργατικά σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις, αντιρατσιστικοί, αντιφασιστικοί συντονισμοί και πρωτοβουλίες, ύψωσαν τοίχο στον φασισμό και το ρατσισμό και καλωσόρισαν τους μαθητές και τις μαθήτριες της πακιστανικής κοινότητας, ακυρώνοντας τις επιδιώξεις της Χρυσής Αυγής.

Ό,τι δεν κατάφερε η Χρυσή Αυγή, το επιδιώκει τώρα η νέα Δημοτική Αρχή, η οποία με αυτή την απόφαση βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με τη φασιστική/ρατσιστική παράταξη και δρώντας ως κυβερνητικό όργανο, εφαρμόζει αντιμεταναστευτική πολιτική.

Καταπολεμούμε τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, τα στερεότυπα και την ξενοφοβία και ενθαρρύνουμε τα παιδιά στη συμμετοχή τους στη σχολική κοινότητα ως ισότιμα μέλη, καλλιεργώντας την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και τη συνεργασία.

Ως Ένωση Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας καλούμε τις γονεϊκές οργανώσεις, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και άλλες συλλογικότητες να καταγγείλουν αυτή την αυθαίρετη απόφαση και απαιτούμε την επανεξέταση και την ικανοποίηση του αιτήματος για την παραχώρηση του 144ου ΔΣΑ στην Πακιστανική Κοινότητα.



Το Δ.Σ.