Ανακοίνωση για την πανδημία του κορωναϊού


Ανακοίνωση για την πανδημία


Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που λαμβάνει χαρακτηριστικό υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Υγειονομική κρίση που είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της περιβαλλοντικής καταστροφής, της επιδείνωσης των συνθηκών υγιεινής στις μεγαλουπόλεις και της υποβάθμισης των δημόσιων συστημάτων πρόληψης και υγείας. Στη χώρα μας το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λόγω των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια και κρατιέται όρθιο χάρη στους ευσυνείδητους γιατρούς και νοσηλευτές.

Οι χειρισμοί της κατάστασης από Κυβέρνηση – Δήμο – Περιφέρεια είναι προϊόν πολιτικής επιλογής και όχι συνέπεια ανεπάρκειας ή ανικανότητας.

Η Κυβέρνηση αυτές τις μέρες ψήφισε (μαζί με ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση) νομοσχέδιο για την Υγεία, που έχει ως βασική κατεύθυνση την απόσυρση του κράτους από την Υγεία, την κρατική υποχρηματοδότηση και την εμπλοκή ιδιωτικών φορέων. Ο Βασιλιάς όμως αποδείχτηκε γυμνός. Οι ιδιωτικές κλινικές, λίγες μέρες μετά, ήρθαν να αποδείξουν πως κέρδος και δημόσια υγεία δε συμβαδίζουν, καθώς δε δέχονται περιστατικά. Ο Δήμος δεν εφοδίασε με τον απαραίτητο εξοπλισμό σχολεία και υπηρεσίες, παρά τις προειδοποιήσεις στο αρχικό στάδιο της πανδημίας. Η Περιφέρεια Αττικής δεν έλαβε κανένα απολύτως μέτρο, εκτός από τη διαφήμιση ιδιωτικής εταιρείας για εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.

Απαντάμε αλληλέγγυα και συλλογικά

Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση καλούμε τα μέλη μας με ψυχραιμία και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας και των συνεπειών της. Αυτή τη στιγμή προέχει η υγεία των οικογενειών μας και η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Αντιστεκόμαστε στην ανθρωποφαγία και τον κανιβαλισμό. Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, σωματεία και συλλογικότητες, στεκόμαστε έμπρακτα αλληλέγγυοι σε όσους έχουν ανάγκη. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που είναι κοινωνικά ευάλωτοι και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη μάχη κατά της επιδημίας (χρόνια νοσούντες, ηλικιωμένοι, άνεργοι, άστεγοι, πρόσφυγες, μετανάστες). Πρώτιστο μέλημα των συλλόγων μας πρέπει να είναι ο εντοπισμός και η φροντίδα αυτής της κατηγορίας πληθυσμού είτε αφορά την εκάστοτε σχολική κοινότητα είτε τη γειτονιά μας.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης

-       Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές για τους γονείς και όσους αναγκάζονται να αφήσουν τη δουλειά τους για να φροντίσουν ηλικιωμένους ή ασθενείς.

-       Πλήρης μισθός και ασφάλιση για τους εργαζόμενους που βγήκαν σε υποχρεωτική αργία – να απαγορευτούν οι απολύσεις.

-       Πάγωμα και διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων για έξι μήνες.

-       Καμία ασφαλιστική εισφορά και φορολογική επιβάρυνση για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

-       Δωρεάν προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, σε όσους χρειάζεται. Πρόνοια από Δήμο και Πολιτεία για αποστολή γευμάτων στους δικαιούχους μαθητές και στις ευάλωτες οικογένειες.

-       Καμία παράταση της σχολικής χρονιάς. Δεν κάνουμε διακοπές ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας, ούτε οι εκπαιδευτικοί.

-       Μείωση της διδακτέας ύλης για τη φετινή χρονιά και μετακύλιση για το νέο έτος, όπου κριθεί αναγκαίο μορφωτικά και παιδαγωγικά.

-       Ειδική μέριμνα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου με μείωση εξεταστέας ύλης για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να ληφθούν και να ανακοινωθούν άμεσα οι αποφάσεις.

-       Επιστροφή των προκαταβολών για τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν

Για την τηλεκπαίδευση

Η λύση της τηλεκπαίδευσης, που δεν καλύπτει την αμεσότητα της παιδαγωγικής σχέσης στην τάξη, να γίνει χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών, σε προαιρετική βάση και σαν μέσο διατήρησης της επαφής των μαθητών με τη γνώση. Σε καμία περίπτωση η τηλεκπαίδευση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι μέσο αναπλήρωσης μαθημάτων, γεγονός που θα δημιουργήσει αντικειμενικά ανισότητες. Για να εφαρμοστεί απαιτείται η δυνατότητα καθολικής πρόσβασης με δωρεάν προμήθεια  υπολογιστών σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό και ταυτόχρονη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του ιού (συγχρωτισμός εκπαιδευτικών στα σχολεία, μετακινήσεις κα). Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος να αποτελέσει το άλλοθι για τη μη έγκαιρη κάλυψη των κενών στα σχολεία.

Για την επόμενη μέρα – άνοιγμα σχολείων

Έγκαιρη συντήρηση και απολύμανση - καθαρισμός των σχολικών κτηρίων. Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Καθαρισμός και φύλαξη με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Άμεση καταβολή των δόσεων από τις Σχολικές Επιτροπές. Επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων.

Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη ψυχολογική υποστήριξη και στις δράσεις για την αποκατάσταση των συνεπειών του εγκλεισμού με έμφαση σε δραστηριότητες άθλησης και κοινωνικοποίησης στα σχολεία.

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις σχολικές μονάδες στο πλαίσιο του ΕΣΥ για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας των μαθητών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.

Επιπλέον γονική άδεια και ειδικό επίδομα διακοπών για την εξισορρόπηση των ενδοοικογενειακών σχέσεων.

Η δράση μας δεν αναστέλλεται. Προετοιμαζόμαστε.

Η επόμενη μέρα θα μας βρει στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση και την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και υγείας. Θα πάμε κόντρα και θα αγωνιστούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια να φορτώσουν τις συνέπειες της νέας κρίσης στις πλάτες μας με μια νέα επίθεση στα δικαιώματά μας, με περικοπές μισθών, αύξηση ωρών εργασίας κα.



Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων του 3ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων