Πίσω από την μάσκα... αδιαφορία και αβεβαιότητα για το μέλλον των μαθητών

 

Πίσω από την μάσκα... αδιαφορία και αβεβαιότητα για το μέλλον των μαθητών

 

Το αναμενόμενο «δεύτερο κύμα» της πανδημίας του COVID-19 ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από τις προβλέψεις των ειδικών και στην χώρα μας έχει ήδη χτυπήσει διαχρονικό ρεκόρ αριθμού νέων κρουσμάτων. Aπό την λήξη της καραντίνας μέχρι και σήμερα η πολιτική ηγεσία της χώρας είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί για την αντιμετώπισή της. Αντί όμως να βελτιώσει την κατάσταση στην δημόσια Υγεία και Παιδεία ενδιαφέρθηκε κυρίως για την εξασφάλιση των κερδών των μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών και αεροπορικών εταιρειών.

Σε αυτό το κλίμα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προσπαθεί να παρουσιάσει την εικόνα μιας επίπλαστης «κανονικότητας» στη λειτουργία των σχολείων και προχωρά στο άνοιγμα χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, αλλάζοντας συνεχώς τον σχεδιασμό της σε μία τακτική «βλέποντας και κάνοντας».

H κατάσταση στην Εκπαίδευση είναι σε χειρότερο σημείο από πέρσι. Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας. Mέχρι στιγμής, Κράτος και Δήμος όχι μόνο δεν διορίζουν επιπλέον καθαριστές, (μόλις 264 από τους απαιτούμενους 500) ασκούν επιπλέον ρατσιστική πολιτική και δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις των μεταναστών καθαριστριών (ΦΕΚ 3485/22/08/2020). Οι υποσχέσεις της Υπουργού για τοποθέτηση των αναπληρωτών (λιγότερων σε συνολικό αριθμό από πέρσι) στην ώρα τους είναι ακόμα στον αέρα, ενώ το βοηθητικό προσωπικό αγνοείται. Η ασάφεια και οι παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας συγκροτούν ένα σχέδιο εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους που περιορίζεται σε δύο πάνινες μάσκες και ένα παγούρι για κάθε παιδί με ιδιωτικές χορηγίες. Ο επικοινωνιακός εμπαιγμός σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και τα 25άρια τμήματα απειλούν όχι μόνο  τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και την ίδια τη Δημόσια Υγεία.

Το πρόβλημα δεν είναι η φαινομενική απουσία σχεδιασμού ή κάποια ανικανότητα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, αλλά η πιστή εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα. Απέναντι στο αίτημα να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα, με μέγιστο τους 15, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κρίνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς για αυτήν «τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ομάδα» όταν τον Μάρτιο μας έλεγαν πως τα παιδιά μας είναι υγειονομικές βόμβες. Για το ΥΠΑΙΘ δεν υφίσταται ανάγκη πρόσθετων προσλήψεων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ούτε βέβαια και η εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για κτιριακές εγκαταστάσεις, υποδομές κλπ. Η μάσκα αποτελεί τη λύση διά πάσα νόσο. Αρκεί να την φορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί και «να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών», όπως επαναλαμβάνει το ΥΠΑΙΘ. Ποιοί άραγε είναι αυτοί οι ειδικοί που του εισηγούνται να στοιβάζονται 25 μαθητές στις αίθουσες την στιγμή ακριβώς της έξαρσης της πανδημίας; Το ΥΠΑΙΘ με θράσος, με το ένα χέρι χειραγωγεί τα επιστημονικά πορίσματα και με το άλλο τα εκμεταλλεύεται κατά το δοκούν για να δικαιολογήσει την πολιτική του.

 Ο Δήμος Αθηναίων από την άλλη εφαρμόζει πιστά την ίδια πολιτική. Αντί να στελεχώσει έγκαιρα τα σχολεία με το απαραίτητο προσωπικό, κάνει ρεκλάμα εταιρειών προϊόντων καθαρισμού και πετάει το μπαλάκι του καθαρισμού των σχολείων σε γονείς κι εκπαιδευτικούς σε μια αισχρή ερμηνεία της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης.

Απέναντι σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για την υγεία, ασφάλεια και το εκπαιδευτικό/ μορφωτικό μέλλον των παιδιών μας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Διαμερίσματος Αθήνας αναλαμβάνει πρωτοβουλία συντονισμού με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών του Διαμερίσματός μας και καλεί τους Συλλόγους Γονέων να οργανώσουν την αντίστασή τους και να διεκδικήσουν άμεσα μαζί μας:

-                  Ασφαλή επιστροφή στο σχολείο όλων των παιδιών, κάθε μέρα, με μείωση του αριθμού μαθητών στην τάξη και ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Μείωση και αναδιάταξη της ύλης.

-                  Άμεση λειτουργία νέων σχολικών αιθουσών. Προγραμματισμός για την δημιουργία νέων σχολείων.

-                  Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους τους μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς.

-                  Μόνιμους διορισμούς προσωπικού καθαριότητας, νοσηλευτών, φυλακτικού και βοηθητικού προσωπικού (τραπεζοκόμοι, γενικών καθηκόντων).

-                  Επιπλέον χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές.

-                  Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών.

-                  Κάλυψη του 100% των κενών σε μία φάση, συγχρόνως σε όλες τις δομές με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς (δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικότητες, ΖΕΠ, τάξεων υποδοχής και Δ.Υ.Ε.Π) και ειδικής αγωγής, με αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών.

    -     Καμία εφαρμογή της εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» σύγχρονης ή ασύγχρονης με ανοιχτά σχολεία και καταγραφή των μαθημάτων με κάμερες στις σχολικές αίθουσες. Δια ζώσης διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο με εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές παρόντες. Κατάργηση της τροπολογίας για την παροχή εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» με ανοιχτά σχολεία.

 

Συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη στις 18.30μμ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Καλή σχολική χρονιά!                                                       Αθήνα, 12 Σεπτέμβρη 2020

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων& Κηδεμόνων 3ης ΔΚΑ