8 Μάρτη – Μέρα αγώνα των γυναικών σε κάθε μορφής καταπίεση

 8 Μάρτη – Μέρα αγώνα  των γυναικών σε κάθε μορφής καταπίεση

 

Η καταγγελία για βιασμό της Σοφίας Μπεκατώρου από στέλεχος της Ε.Ι.Ο. άνοιξε το δρόμο των αποκαλύψεων σε σχέση με τη σεξουαλική βία που δέχονται οι γυναίκες και στη χώρα μας. Σε μορφή χιονοστιβάδας οι καταγγελίες πληθαίνουν από το χώρο της εκπαίδευσης, του επισιτισμού-τουρισμού και τον βαριά πληττόμενο από την κρίση της πανδημίας χώρο του Πολιτισμού. Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση Λιγνάδη αναδεικνύουν το μέγεθος της σεξιστικής βίας και τον εκβιασμό που δέχεται η νεολαία που θέλει να εργαστεί, από διάφορους προστατευμένους παράγοντες. Μπορεί μεγαλοστελέχη του αθλητισμού, η δήθεν εξαπατημένη πολιτική ηγεσία του πολιτισμού και η κυβέρνηση να τρέχουν να αποστασιοποιηθούν από τα γεγονότα, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική.

Το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε χώρο εργασίας, με μόλις το 6% να το καταγγέλλει. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η μαύρη εργασία, η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας, των ΣΣΕ ή του συνδικαλισμού είναι βασικές παράμετροι στην κλιμάκωση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Η ενδοοικογενειακή βία έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους φορτώνει πολλαπλάσια καθήκοντα στις γυναίκες στο σπίτι, για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρίες. Στο πλαίσιο της διπλής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης η γυναίκα καλείται να γίνει «τραμπολίνο» αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα του ρόλου της τηλεργαζόμενης, της φροντίδας των μαθητών παιδιών της που τηλε-εκπαιδεύονται, του συντρόφου και του νοικοκυριού, εντός συνθηκών εγκλεισμού και περιορισμού σε μία εξαντλητική για αυτήν καθημερινότητα.

Στο σημερινό κόσμο προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά η ανάγκη της πάλης για τα δικαιώματα των γυναικών για δουλειά, ίση αμοιβή, προστασία της μητρότητας, μέτρα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας, σεβασμό και ίση μεταχείριση. Οι γυναίκες μπορούν να μη το βάλουν κάτω. Να αντισταθούν στο κατεστημένο που θέλει να γυρίσει στο μεσαίωνα τα δικαιώματα όλων μας. Μαζί με τους άνδρες να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ειρήνη, το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, για μια κοινωνικά απελευθερωμένη και χειραφετημένη κοινωνία ίσων δικαιωμάτων για όλους.

Στηρίζουμε τη διαδήλωση της Δευτέρας 8 Μάρτη 2021 που οργανώνουν φεμινιστικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες στη 13.00 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Tο Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων