Για τη νέα σχολική χρονιά....

                                                       Για τη νέα σχολική χρονιά….


Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

η νέα σχολική χρονιά ξεκινά έχοντας να αντιμετωπίσει το «τέταρτο κύμα» της πανδημίας Covid-19. Aπό τη λήξη της πρώτης καραντίνας μέχρι και σήμερα, η πολιτική ηγεσία της χώρας είχε αρκετό χρόνο να προετοιμαστεί για την αντιμετώπισή της.

Μέσα σε ένα κλίμα επίπλαστης κανονικότητας η κατάσταση και οι εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης μόνο ευνοϊκές δεν είναι για τα παιδιά μας. Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Οι υποσχέσεις της Υπουργού για τοποθέτηση των αναπληρωτών στην ώρα τους είναι ακόμα στον αέρα, ενώ το βοηθητικό προσωπικό αγνοείται. Ο επικοινωνιακός εμπαιγμός σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και τα 25άρια τμήματα απειλούν, όχι μόνο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και την ίδια τη Δημόσια Υγεία.

Το πρόβλημα δεν είναι η φαινομενική απουσία σχεδιασμού ή κάποια ανικανότητα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, αλλά η πιστή εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα. Απέναντι στο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας  να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα με μέγιστο τους 15, το υπουργείο κωφεύει. Επιπροσθέτως σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, για να κλείσει ένα τμήμα απαιτείται να νοσήσει το 50% συν 1 των μαθητών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Επίσης για το ΥΠΑΙΘ δεν υφίσταται ανάγκη πρόσθετων προσλήψεων εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ούτε βέβαια και η εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για κτιριακές εγκαταστάσεις, υποδομές κλπ. Η μάσκα αποτελεί τη λύση διά πάσα νόσο. Αρκεί να την φορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί και «να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών», όπως επαναλαμβάνει το ΥΠΑΙΘ. Ποιοί άραγε είναι αυτοί οι ειδικοί που του εισηγούνται να στοιβάζονται 25 μαθητές στις αίθουσες την στιγμή ακριβώς της έξαρσης της πανδημίας; Ποια τα μέτρα που θα πάρει το υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά που άφησε πίσω της η καραντίνα και η τηλεκπαίδευση; Τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν οδηγούν στο «σύγχρονο σχολείο» ή μήπως στην διάλυση της δημόσιας παιδείας; Η θέσπιση της «ελάχιστης βάσης εισαγωγής» στα ΑΕΙ της χώρας αποδείχθηκε καταστροφική, αφήνοντας θέσεις και Πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς φοιτητές «απεγκλωβίζοντας», όπως είπε η υπουργός,  από την τριτοβάθμια εκπαίδευση 40.000 υποψήφιους/ες.

Ο Δήμος Αθηναίων από την άλλη, αντί να έχει σχέδιο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με την ανέγερση νέων κτιρίων σε δικά του ή απαλλοτριωμένα γι’ αυτό το σκοπό οικόπεδα ή και να ενοικιάσει κτίρια, έχει προβεί σε εγκατάσταση οικίσκων εντός σχολικών προαυλίων καθώς και στην «αρπαγή» αιθουσών από άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο συγχρωτισμός στον ίδιο αύλειο χώρο των νηπίων με μεγαλύτερα παιδιά θέτει το ερώτημα του πόσο ασφαλή θα είναι τα νήπια σε τέτοιες συνθήκες.

Mέχρι στιγμής, Κράτος και Δήμος συνεχίζουν τη ρατσιστική τους πολιτική καθώς, ούτε φέτος ανανεώνουν τις συμβάσεις των μεταναστών/τριων καθαριστων/τριών (ΦΕΚ 3485/22/08/2020). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σχολικοί καθαριστές/τριες να μείνουν άνεργοι/ες, αφού το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε σχετική τροπολογία που θα επέτρεπε την πρόσληψή τους.

Απέναντι σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για την υγεία, την ασφάλεια και το εκπαιδευτικό/ μορφωτικό μέλλον των παιδιών μας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας καλεί τους Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών να οργανώσουν την αντίστασή τους και να διεκδικήσουν άμεσα :

-                   Ασφαλή επιστροφή στο σχολείο όλων των παιδιών, με μείωση του αριθμού μαθητών στην τάξη και ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Μείωση και αναδιάταξη της ύλης.

-                  Άμεση λειτουργία νέων σχολικών αιθουσών. Προγραμματισμός για την δημιουργία νέων σχολείων.

-                  Δωρεάν αξιόπιστα  διαγνωστικά τεστ για όλους τους μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς.

-                  Μόνιμους διορισμούς προσωπικού καθαριότητας, νοσηλευτών, ψυχολόγων, φυλακτικού και βοηθητικού προσωπικού (τραπεζοκόμοι, γενικών καθηκόντων).

-                  Να επαναπροσληφθούν στα σχολεία οι μετανάστες/τριες καθαρίστες/τριες, οι οποίες αποκλείστηκαν από την εργασίας τους λόγω της ρατσιστικής συμπεριφοράς του Υπουργείου Εσωτερικών.

-                  Επιπλέον χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές.

-                  Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών.

-                  Κάλυψη του 100% των κενών σε μία φάση, συγχρόνως σε όλες τις δομές με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς (δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικότητες, ΖΕΠ, τάξεων υποδοχής και Δ.Υ.Ε.Π και ειδικής αγωγής), με αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών.

    -     Καμία εφαρμογή της εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» σύγχρονης ή ασύγχρονης με ανοιχτά σχολεία και καταγραφή των μαθημάτων με κάμερες στις σχολικές αίθουσες. Δια ζώσης διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο με εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές παρόντες. Κατάργηση της τροπολογίας για την παροχή εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» με ανοιχτά σχολεία.

-        Καμία εφαρμογή της Τράπεζας θεμάτων στο Λύκειο.

-        Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας.

 

Καλή σχολική χρονιά!

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων& Κηδεμόνων 3ης ΔΚΑ