Για το άνοιγμα των σχολείων τη νέα χρονιά

                                                               Για τη νέα χρονιά….


Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Γενάρη, μετά από σχεδόν 15 ημέρες σχολικών διακοπών, χωρίς να λαμβάνονται, για άλλη μια φορά, ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων από την κυβέρνηση.

Ο επικοινωνιακός εμπαιγμός σε συνδυασμό με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τα 27άρια τμήματα απειλούν, όχι μόνο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και την ίδια τη Δημόσια Υγεία. Απέναντι στο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας  να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα με μέγιστο τους 15, το υπουργείο κωφεύει.

Το ΥΠΑΙΘ και το Υπουργείο Υγείας, εμμένουν στον αρχικό «επιτυχημένο» σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του Covid-19: για να κλείσει ένα τμήμα απαιτείται να νοσήσει το 50% συν 1 των μαθητών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Eπιπροσθέτως, εμπαίζοντας ξεκάθαρα τη σχολική κοινότητα, θεωρούν ότι με ένα επιπλέον self test την πρώτη εβδομάδα, θα αναχαιτίσουν το νέο κύμα κρουσμάτων στα σχολεία. Δεν φρόντισαν να εφοδιάσουν επαρκώς τα φαρμακεία με self tests με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να μην έχουν προμηθευτεί οι οικογένειες τα απαραίτητα για τη Δευτέρα, προκαλώντας στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς άγχος, απογοήτευση και σε πολλές περιπτώσεις, αγορά self tests πληρωμένων από την τσέπη τους. Στο κοινό δελτίο τύπου τους, το Σάββατο 8/1/22 παραδέχονται ότι το 87,4% καλύφθηκε… Το υπόλοιπο 12,6% (το οποίο θεωρούν «λίγες περιπτώσεις»), θα πρέπει να επικοινωνήσει (μέσα στο Σαββατοκύριακο;;; Δευτέρα πρωί;;;) με το σχολείο ώστε να τους τα προμηθεύσουν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας!! Σε περίπτωση που δεν υπάρχει απόθεμα; Οι σχολικές επιτροπές, πότε και πώς θα προλάβουν να εφοδιάσουν τα σχολεία εγκαίρως; Η εικόνα που θα αντιμετωπίσουμε στο άνοιγμα τη Δευτέρα το πρωί, προβλέπεται, δυστυχώς, κωμικοτραγική…

Επίσης για το ΥΠΑΙΘ δεν υφίσταται ακόμη ανάγκη πρόσθετων προσλήψεων εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και οι νοσούντες εκπαιδευτικοί. Τα σχολεία έχουν ακόμη κενά από τον Σεπτέμβρη, τα οποία δεν έχουν καλυφθεί.

Το πρόβλημα δεν είναι η φαινομενική απουσία σχεδιασμού ή κάποια ανικανότητα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, αλλά η πιστή εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα.

Ο Δήμος Αθηναίων, τη φετινή σχολική χρονιά, δεν έχει πιστώσει στους λογαριασμούς των σχολικών επιτροπών επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Φυσικά, δεν έχει δώσει ακόμη επιπλέον χρήματα για τα νέα τμήματα των νηπιαγωγείων και την κάλυψη των αναγκών τους (ψυγεία, Η/Υ κτλ). Υπάρχουν ακόμη αίθουσες που δεν έχουν θέρμανση, τη στιγμή που, λόγω πρωτοκόλλου, πόρτες και παράθυρα σχολικών αιθουσών πρέπει να μένουν ανοιχτά. Τα χρήματα που θα έπρεπε να δωθούν για τα παιδιά μας, ξοδεύονται αφειδώς σε Περιπάτους και Συναυλίες.

Απέναντι σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για την υγεία, την ασφάλεια και το εκπαιδευτικό/ μορφωτικό μέλλον των παιδιών μας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας καλεί τους Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών να οργανώσουν την αντίστασή τους και να διεκδικήσουν άμεσα :

-                  Δωρεάν αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ (PCR και μοριακά) για όλους τους μαθητές/μαθήτριες, γονείς, εκπαιδευτικούς, με ευθύνη και χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας.

-                   Ασφαλή επιστροφή στο σχολείο όλων των παιδιών, με μείωση του αριθμού μαθητών στην τάξη και ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Μείωση και αναδιάταξη της ύλης.

-                  Όχι στις συγχωνεύσεις – ανάκληση των ήδη συγχωνευθέντων τμημάτων.

 

-                  Ενίσχυση του ΕΣΥ και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

-                  Άμεση λειτουργία νέων σχολικών αιθουσών. Προγραμματισμός για την δημιουργία νέων σχολείων.

-                  Μόνιμους διορισμούς προσωπικού καθαριότητας, νοσηλευτών, ψυχολόγων, φυλακτικού και βοηθητικού προσωπικού (τραπεζοκόμοι, γενικών καθηκόντων).

-                  Να επαναπροσληφθούν στα σχολεία οι μετανάστες/τριες καθαριστές/τριες, οι οποίες αποκλείστηκαν από την εργασίας τους λόγω της ρατσιστικής συμπεριφοράς του Υπουργείου Εσωτερικών.

-                  Επιπλέον χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές.

-                  Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών.

-        Καμία εφαρμογή της Τράπεζας θεμάτων στο Λύκειο.

-        Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας.

Στηρίζουμε, συμμετέχουμε και καλούμε στις κινητοποιήσεις: στο Υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 10/1/22 στις 13.30 μμ και στο Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) την Τρίτη 11/1/22 στις 17.30 μμ.

 

Με τις ευχές μας για Καλή Χρονιά,

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων& Κηδεμόνων 3ης ΔΚΑ