Για τους κινηματογράφους της Αθήνας, κάλεσμα την Κυριακή 2/4/23

 

                                                                                                                             Αθήνα, 31/3/23

Πάμε Σινεμά…..

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας, ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης του χώρου, το μεταμορφώνει και το μετασχηματίζει σε έναν χώρο «αφιλόξενο» για τους κατοίκους του. Πρόκειται για μια πολιτική που υποστηρίχθηκε και προωθήθηκε τόσο από την Κεντρική Κυβέρνηση όσο και από την Δημοτική Αρχή με στόχο την αναδιάρθρωση του αστικού χώρου, παραδίδοντάς τον στα μεγάλα επιχειρηματικά Funds.

Η γη και τα κτήρια αλλάζουν χρήση, η πολιτική της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (airbnb) έχει εκτινάξει τις τιμές των ενοικίων στα ύψη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τις γειτονιές και χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των μαθητών/τριών που φοιτούν στα σχολεία του κέντρου να μειώνεται. Με το πρόσχημα της πάταξης του εγκλήματος προσφυγόπουλα με τις οικογένειές τους εκδιώχθηκαν ενώ ελεύθεροι δημόσιοι χώροι σκοπίμως παραδίδονται στην εγκατάλειψη. Μικρές επιχειρήσεις και μαγαζιά κλείνουν.

Το κέντρο της Αθήνας από χώρος μνήμης, πολιτισμού, ζυμώσεων, διεκδικήσεων  και κοινωνικών αγώνων μετατράπηκε από τους κυβερνώντες σε πεδίο δράσης των επιχειρηματικών συμφερόντων και των αστυνομικών δυνάμεων. Πρόκειται για μια προσπάθεια διεκδίκησης του κέντρου της πόλης από την οικονομική ελίτ.

Τα «κοράκια» του κεφαλαίου επιχειρώντας να έχουν τον οικονομικό έλεγχο του ιστορικού κέντρου και των γειτονιών της πόλης έβαλαν στο στόχαστρό τους ό,τι σχετίζεται με τον πολιτισμό, έτσι δεν ξέφυγαν και οι τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας (Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα). Συγκεκριμένα στις 17/3/23 ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης εκμίσθωσης του ακινήτου όπου στεγάζεται το ΙΝΤΕΑΛ στην εταιρεία «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ MITSIS COMPANY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», για κατασκευή ξενοδοχείου, με μηνιαίο μίσθωμα 70.000 ευρώ.

               Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 3ης Δ.Κ. αντιλαμβανόμενη το κέντρο της Αθήνας ως ζωντανό οργανισμό και όχι ως τουριστικό «προϊόν», την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 18:00 πάει Σινεμά, στηρίζοντας την πρωτοβουλία, των τριών ιστορικών αιθουσών ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΙΡΙΔΑ, «Τα Σινεμά μας, η Πόλη μας», με ελεύθερες προβολές και happening στο κέντρο της Αθήνας.

Για το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 3ης Δ.Κ.

Η Πρόεδρος                                                                         Η Γενική Γραμματέας

        Ανδριωμένου Αγγελική                                                                 Μπραέσα Νατάσσα