Σύλλογος Γονέων 73ου ΔΣΑ - Για το ωράριο λειτουργίας Ολοήμερου Προγράμματος για το έτος 2023-2024

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων                                                

73ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Αθηναίων

Τρώων 2, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα, ΤΚ.11851                                                                                                                                                               Αθήνα, 29/5/2023

 

Αγαπητοί γονείς, 

 

Με αφορμή την, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, διαδικασία συμπλήρωσης φόρμας παραμονής στο ολοήμερο για την επόμενη χρονιά, ερχόμαστε για μια ακόμη φορά να διατυπώσουμε την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας για τη διεύρυνση του ωραρίου μέχρι της 17.30.

Κατ αρχήν η διαδικασία και μόνο με την παραλαβή 2 αιτήσεων και τη σημείωση συμπλήρωσης όποιας εκ των δύο εξυπηρετεί, αποτελεί από μόνη της σημείο προβληματισμού. Μια διαδικασία που δε λαμβάνει υπόψη την ανάγκη οικογενειακού προγραμματισμού πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς αφήνοντας θολό το τοπίο του ωραρίου λειτουργίας του ολοήμερου. Μια διαδικασία δημοσκοπική, συλλογής προθέσεων και καταγραφής πιθανών αναγκών για μια προέκταση ωραρίου που τελικά στην πιλοτική της εφαρμογή ακυρώθηκε στην πράξη, μιας και τα περισσότερα σχολεία δεν είχαν ικανό αριθμό μαθητών για να συστήσουν αντίστοιχο τμήμα.

Μια προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα μέτρο αντιπαιδαγωγικό όταν η πραγματική ανάγκη για τα παιδιά και για τις οικογένειες τους είναι ισορροπία και υγιής σχέση οικογένειας και εργασίας, συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής ώστε τα εργαζόμενα άτομα, γυναίκες και άνδρες, να μπορούν να συνδυάζουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις με τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η οικογενειακή και ιδιωτική ζωή. Όταν η ανάγκη είναι ελεύθερος χρόνος και φροντίδα της οικογένειας.

Στο πρώτο άκουσμα σίγουρα υπάρχουν πολλές οικογένειες που νιώθουν ανακούφιση, ένας άλλος “ανέξοδος” τρόπος φύλαξης των παιδιών, με παιδαγωγικό επιχείρημα και εκπαιδευτικό πρόταγμα. Θεμιτό, λογικό και αναμενόμενο.

Η λύση σε αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η δημιουργία ενός μεγαλύτερης διάρκειας parking παιδιών.

Από την άλλη, όπως έχει ανακοινωθεί, η εφαρμογή της προέκτασης ακυρώνει τη δυνατότητα αποχώρησης στις 15.00, μια επιλογή για την πλειοψηφία των οικογενειών που επιλέγουν το ολοήμερο, που αποτελεί σημείο ισορροπίας μιας και ούτε τα παιδιά εξουθενώνονται με πολύωρη παραμονή στο σχολείο αλλά παράλληλα δίνεται σημαντική λύση στη διαχείριση του χρόνου του ενήλικα.

Θα επαναλάβουμε λοιπόν την πάγια θέση του Συλλόγου μας:

Το ζητούμενο τελικά και επί της ουσίας δεν είναι η δημιουργία parking έστω και πολυτελείας. Ούτε οι γκρίζες ζώνες σε σχέση με την καθημερινότητα των οικογενειών.

Το ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση του υπάρχοντος σχολείου με δασκάλες και δασκάλους όλων των ειδικοτήτων γενικής και ειδικής αγωγής από την πρώτη μέρα, με εξοπλισμό που να καλύπτει το έργο τους, με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, με κτίρια που σέβονται παιδιά και ενήλικες.

Τα ανοιχτά σχολεία και η κατανόηση στο δικαίωμα της παιδικής ηλικίας και της γνώσης που κατακτιέται από το παιχνίδι. Σχολεία σε σύνδεση με τη γειτονιά όπου τα παιδιά θα συναντιούνται τα απογεύματα και θα παίζουν, θα αθλούνται, θα ανεβάζουν παραστάσεις. Θα βλέπουν (θερινό) σινεμά και θα συμμετέχουν σε μουσικές εκδηλώσεις. Θα κουβεντιάζουν  τα προβλήματα της κοινότητας και θα ενεργούν με γνώμονα την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και την αξιοπρεπή διαβίωση στην πόλη.

Η χρήση των σχολείων για κάθε δραστηριότητα των παιδιών, γνωστική, αθλητική, καλλιτεχνική κλπ., (κάτι που μέχρι στιγμής στηρίζεται από τους συλλόγους γονέων) χωρίς επιπλέον κόστος για τις οικογένειες αφού όμως τα παιδιά έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους για την απαιτούμενη ξεκούραση και σύνδεση με την οικογένεια και τους οικείους τους.

Ζητούμενο είναι το αυτονόητο: ο μέγιστος δυνατός ουσιαστικός κοινός χρόνος των οικογενειών και η ενίσχυση μέτρων για την στήριξη της οικογένειας.

Για το ΔΣ


Η Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας


Κατερίνα Ιωαννίδου                                  Γιώργος Πρέντζας