Προς τον Αντιδήμαρχο ΚΤΥΠ Αθήνας- Επιστολή για τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων


                                                                                    14/5/2023                                                                  

                                                                                    Προς:

-        Αντιδήμαρχο Αστικών & Κτηριακών Υποδομών

Κοιν:

-        Γραφείο Δημάρχου Αθηναίων

-        Δημοτικές Παρατάξεις

-        ΣΕΠΕ & ΣΕΔΕ 3ης ΔΚΑ

-        Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

 

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για κτηριακά προβλήματα

Κύριε Αξιώτη,

σε συνάντηση μαζί σας την 27η Ιανουαρίου 2023 το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, σας ενημέρωσε για το σύνολο των κτηριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής μας.

Σας θυμίζουμε ότι σε αυτήν ακριβώς τη συνάντηση λάβαμε την προφορική σας δέσμευση για άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών αποκατάστασης καθώς και την υπόσχεσή σας να μας στείλετε λίστα με τα επισήμως τοποθετημένα αιτήματα των διευθύνσεων των σχολικών μονάδων, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα που θα αποτελούσε την βάση για τις εργασίες που θα αναλάμβανε ο εργολάβος με την συμβασιοποίηση.

Ακολούθως στις 17 Μαρτίου σε επίσκεψή σας στο 73ο δημοτικό σχολείο, δεσμευτήκατε για την δρομολόγηση των απαραίτητων επισκευών «μετά το Πάσχα του 2023», βάσει και της επιστολής που είχατε λάβει από τον σύλλογο γονέων του σχολείου καθώς και τον αιτημάτων από την διεύθυνσή του. Αντίστοιχές προφορικές δεσμεύσεις παρείχατε τόσο την ίδια ημέρα κατά την επίσκεψή σας και στο 9ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αθήνας όσο και κατά την συνάντησή σας με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου, στις 28/3/23,οι οποίοι σας παρέδωσαν σχετική επιστολή και φωτογραφικό υλικό. Ανάλογες επιστολές έχετε λάβει και από άλλους Συλλόγους Γονέων της περιοχής μας. Στη συνέχεια εσείς τους διαβεβαιώσατε ότι οι  συμβάσεις έχουν υπογραφτεί, οι εργασίες έχουν δρομολογηθεί  και ότι θα ξεκινούσαν άμεσα «μέσα στο Πάσχα του 2023».

Παρά τις δεσμεύσεις σας, φανήκατε ανακόλουθος και αφερέγγυος μέχρι σήμερα, καθώς ούτε λίστα με αιτήματα λάβαμε μέχρι τώρα, ούτε και κάποιο τεχνικό συνεργείο επισκέφθηκε τα σχολεία στο πλαίσιο της αποκατάστασης στη βάση όσων σημείων παρατηρήσατε.

Πιστεύουμε πως πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής μας, είναι δυνατό να αποκατασταθούν με την ενδεχόμενη ένταξη των σχολείων σε επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης (χρήση αντλιών θερμότητας για ψύξη και θέρμανση, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση φωτιστικών, θερμομόνωση και υγρομόνωση ταρατσών και τοποθέτηση θερμοπρόσοψης στο σύνολο των κτηρίων), αλλά και σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν ακόμα και με την ανάληψη του κόστους από τον δήμο καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί υποχρέωσή του.

Αναφορικά με τα ηλεκτρολογικά προβλήματα θεωρούμε πως είναι αναγκαίος ο έλεγχος και η συμμόρφωση της ηλεκτρικής εγκατάστασης με τα καθοριζόμενα στην Υ.Α. 130414/2019 (ΦΕΚ 4825/Β/24-12-2019) και στον Κανονισμό Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384) συμφώνως της Φ.7.5/1816/88/27.2.2004 Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης «Αντικατάσταση του ισχύοντα Κανονισμό Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (ΚΕΗΕ) με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 και άλλες σχετικές διατάξεις» (ΦΕΚ 470/Β/5-3-2004). Για τον βέλτιστο φωτισμό εκτιμούμε πως πρέπει να εξεταστεί η εγκατάστασή του σύμφωνα με το πρότυπο EN 12464-1.

Σε σχέση με την υδροδότηση των σχολικών κτηρίων και τις σωληνώσεις είναι βασική η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 114233/2019 - ΦΕΚ 4278/Β/25-11-2019 -Τροποποίηση της αριθμ. οικ. 14097/757/4-12-2012 απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων περί ελέγχου τεχνικών προδιαγραφών στους πλαστικούς σωλήνες και στα εξαρτήματα αυτών για μεταφορά πόσιμου νερού, αποχετευτικών λυμάτων και ενδοδαπέδια θέρμανση (Β΄ 334) και η αντικατάσταση των σωληνώσεων σε όσα σχολεία είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, στα 77ο και 81ο δημοτικά σχολεία και στα συστεγαζόμενα 9ο Γυμνάσιο – 9ο ΓΕΛ, ενώ έχουν τοποθετηθεί ανελκυστήρες πριν τα Χριστούγεννα, δεν έχει δοθεί ακόμα, εξ’ όσων γνωρίζουμε, η πιστοποίηση για να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούνται, δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις μαθητών- εκπαιδευτικών με κινητικά προβλήματα. Υπενθυμίζουμε ότι κάποια από αυτά τα σχολεία είναι εκλογικά ή και εξεταστικά κέντρα.

Φυσικά, θεωρούμε απαραίτητο να επιλυθεί σε κάθε σχολείο το σύνολο των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί και επισημανθεί με άμεση προτεραιότητα στα προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζόμενων. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να προχωρήσει χθες και ο αντισεισμικός έλεγχος του συνόλου των σχολικών κτηρίων, καθώς και η τοποθέτηση ενεργητικής πυροπροστασίας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, απαιτούμε την  έγγραφη δέσμευσή σας για άμεση αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων και ενημέρωσή μας για το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εργασιών και τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                          Η Γενική Γραμματέας

Αγγελική Ανδριωμένου                                          Νατάσα Μπραέσα