ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 149ΟΥ ΔΣΑ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

 Πραγματοποιήθηκε εχθές, Δευτέρα 18/09/2023, μαζική κινητοποίηση στο Δημαρχείο της Αθήνας με τη συμμετοχή δασκάλων και γονέων, κατόπιν του περιστατικού με τον τραυματισμό τριών μαθητών στο σχολείο μας, την περασμένη Παρασκευή.

Στη συγκέντρωση καλούσαν επίσης, η Ένωση γονέων της 3ης κοινότητας, ο Σύλλογος διδασκόντων «Ο Παρθενώνας», καθώς και άλλοι σύλλογοι διδασκόντων της Αθήνας.

Κατά την άφιξη μας στο δημαρχείο, οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι αρχικά μας απέτρεψαν από το να πραγματοποιήσουμε συνάντηση. Με μια προκλητική στάση ανέφεραν να «έρθουμε άλλη μέρα, ή το απόγευμα γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα» (σε ολόκληρο Δημαρχείο!!!). Μετά από έντονες αντιδράσεις και πίεση από τους συγκεντρωμένους, ο Δήμαρχος Αθηναίων δέχθηκε τους εκπροσώπους των συλλόγων. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι (παιδείας και υποδομών).

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν τόσο από τον εκπρόσωπο των δασκάλων, όσο και από εκπροσώπους των γονιών όλα τα θέματα που περιγράφονται στην προηγούμενη ανακοίνωση – καταγγελία μας για το περιστατικό αλλά και για τα προβλήματα του σχολείου ευρύτερα.

Η δημοτική αρχή ουσιαστικά δε δεσμεύτηκε να αναλάβει καμία άμεση πρωτοβουλία για τα θέματα συντήρησης και αναβάθμισης του σχολείου, απλά μας διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκύψει στην οροφή του πρώτου ορόφου, οι οποίες αναδείχθηκαν μετά το περιστατικό της Παρασκευής και ότι θα επιβεβαιώσουν την ημέρα επαναλειτουργίας του σχολείου με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες. Επισημαίνουμε ότι οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από το σαββατοκύριακο. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ωστόσο να καταγραφούν επισήμως όλες οι εργασίες που πραγματοποιούνται ήδη και θα πραγματοποιηθούν για την αποκατάστασή των εν λόγω ζημιών αλλά και να ενημερώσει εγγράφως και για το χρονοδιάγραμμα αυτών. Επίσης, ορίστηκε εκ νέου συνάντηση στο χώρο του σχολείου για την καταγραφή αυτή από τον αντιδήμαρχο υποδομών. Η επίσκεψη όντως πραγματοποιήθηκε, εχθές το μεσημέρι. Κατά την επίσκεψη του ο Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε προφορικά για την πορεία των εργασιών, όμως δεν έγινε περαιτέρω καταγραφή, κάτι που αναμένουμε να γίνει σήμερα καθώς μας διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται και πάλι στο σχολείο. Επίσης δεσμεύτηκε για τη σωστή απομάκρυνση των μπάζων και την παρουσία συνεργείου των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου για τον καθαρισμό του σχολείου μετά το πέρας των εργασιών.

Από τα παραπάνω αλλά και από τη συνολική στάση της δημοτικής αρχής, γίνεται φανερό ότι, ενώ υπάρχει μια καταρχήν κινητοποίηση των αρμοδίων για αποκατάσταση του προβλήματος, δεν υπάρχει διάθεση για συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων του κτιρίου. Το μπαλάκι των ευθυνών είναι ακόμη στον αέρα… ενώ επιμένουν στις χρονοβόρες και ατελέσφορες διαδικασίες καταγραφής και καταχώρησης των αιτημάτων αλλά και σε μια – κατά βάση – στάση αδιαφορίας. Αυτά μας έχουν φέρει όμως ως εδώ. Σε τρεις τραυματισμένους μαθητές και σε μια εντεινόμενη αγωνία για την ασφάλεια των παιδιών. Ενδεικτικό ακόμη είναι το γεγονός ότι, ενώ τέθηκε εμφατικά από τους εκπροσώπους των συλλόγων στη συνάντηση, καμία κουβέντα δεν ειπώθηκε από πλευράς Δήμου για την κατασκευή νέου σχολείου.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 149ου Δημοτικού δηλώνει ότι θα συνεχίσει των αγώνα του για τη σωστή συντήρηση και αποκατάσταση του σχολείου, αλλά και την κάλυψη όλων των αναγκαίων για τη σωστή λειτουργία του σχολείου διεκδικώντας όσα τα παιδιά δικαιούνται τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από τη σχολική επιτροπή.

Προχωρήσαμε ήδη στην καταγραφή κάποιων ζημιών στο κτίριο και τα αντίστοιχα αιτήματα θα κατατεθούν εκ νέου. Ακόμη, με πρωτοβουλία του συλλόγου, καλέστηκε τεχνικός σύμβουλος ο οποίος θα συντάξει αντίστοιχη έκθεση καταγράφοντας τις απαραίτητες εργασίες για το χώρο του σχολείου συνολικά αλλά και συγκεκριμένα για την πτώση των σοβάδων. Τέλος, ο Σύλλογος θα εξετάσει τις απαραίτητες νομικές κινήσεις σε σχέση με το περιστατικό της Παρασκευής.