Σύλλογος Γονέων 73ου ΔΣΑ - Κάλεσμα στην κινητοποιηση στο Δημοτικό Συμβουλιο την 20/11/23

 Αγαπητοί γονείς,

Σε συνέχεια των προσπαθειών του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας καθώς και της Ένωσης Γονέων του 3ου διαμερίσματος στην οποία ανήκουμε, επανερχόμαστε στο θέμα των κτιριακών προβλημάτων.

Επειδή συνολικά τα κτηριακά προβλήματα στον δήμο της Αθήνας χρονίζουν και τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων αναγκάζονται καθημερινά να βρίσκονται σε κτηρια στα οποία κινδυνεύουν, ξεκινά συλλογική προσπάθεια διεκδίκησης των αυτονόητων από το σύνολο των Ενώσεων Γονέων του Δήμου της Αθήνας.

Συνοπτικά, τα κύρια και εξαιρετικά σημαντικά θέματα που απασχολούν τόσο το δικό μας όσο και το σύνολο των σχολείων της Αθήνας είναι:

  • Αντισεισμικότητα κτιρίων

  • Έλεγχοι και εργασίες στατικότητας των κτιρίων λόγω παλαιότητας

  • Αντιπλημμυρικά έργα

  • Έλεγχος σωληνώσεων ύδρευσης επίσης λόγω παλαιότητας

  • Ηλεκτρολογικός έλεγχος και πιστοποίηση ορθής λειτουργίας – αλεξικέραυνα

  • Αντικατάσταση παραθύρων και συνολικά εργασίες αναβάθμισης των κτιρίων με όρους ασφάλειας αλλά και ενεργειακής αναβάθμισης

  • Συστήματα πυρανίχνευσης - πυρασφάλειας

  • Έξοδοι κινδύνου (η μη πρόσληψη σχολικών φυλάκων έχει οδηγήσει στο κλείσιμο εισόδων/εξόδων των σχολείων, η έλλειψη χώρων για τάξεις έχει φέρει κοντεινερς στις αυλές και κλείσιμο εξόδων κινδύνου κλπ)

  • Αξιολόγηση τήρησης προαπαιτούμενων όπως τετραγωνικά αυλής ανά μαθητή/ρια, χώροι εργαστηρίων (μουσικής, καλλιτεχνικών, βιβλιοθήκες, γυμναστήριο κλπ) και εφαρμογή όσων περιγράφονται ως προϋποθέσεις λειτουργίας ενός κανονικού σχολείου (αυτά ισχύουν ως προαπαιτούμενα για τα ιδιωτικά σχολεία αλλά όχι για τα δημόσια…)

  • Φροντίδα για επαρκές προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης, σχολικών τροχονόμων

  • Οι υπηρεσίες του δήμου όπως η τεχνική υπηρεσία, είναι υποστελεχωμένες και όλες οι εργασίες ανατίθενται σε εργολάβους ιδιώτες, με ό,τι σημαίνει αυτό όχι μόνο για την κατασπατάληση χρήματος αλλά και την αδυναμία συστηματικής συντήρησης των κτιρίων

  • Οι σχολικές επιτροπές υποχρηματοδοτούνται και μάλιστα καταργούνται με νέο νόμο. Το πέρασμα διαχείρισης των αναγκών όλων των σχολείων της Αθήνας σε μια κεντρική υπηρεσία του Δήμου θα υποβαθμίσει περαιτέρω την κατάσταση του δημόσιου σχολείου.

Να προσθέσουμε επίσης, στο ίδιο επίπεδο σημαντικότητας, ότι τα ειδικά σχολεία είναι παρατημένα και στερούνται βασικών υποδομών, ενώ η υπόθεση του καλλιτεχνικού γυμνασίου παραπέμπεται διαρκώς στις καλένδες.

Και σε ότι έχει να κάνει με το δικό μας σχολείο, να μην ξεχνάμε το θέμα της ΓΕΧΑ και την επίμονη άρνησή της για παραχώρηση αιθουσών καθώς και την απόφαση του Δήμου της Αθήνας να κρατά σε καθεστώς ασάφειας τους όρους παραχώρησης.

Η αυτονόμηση των σχολικών μονάδων ως προς την ανεύρεση πόρων δεν είναι λύση. Και δεν μπορούν οι γονείς να λειτουργούν ως χρηματοδότες των σχολείων και των τάξεων των παιδιών τους.

Για όλα τα παραπάνω, οι ενώσεις γονέων και οι σύλλογοι γονέων των σχολείων του Δήμου της Αθήνας σας καλούμε, εσάς τους γονείς, να συμπράξουμε και από κοινού να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας για ασφαλή σχολεία που αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο.

Γιατί η ενεργή συμμετοχή κάθε γονιού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της καθημερινότητας εμάς και των παιδιών μας. Για όλα τα παραπάνω σας καλούμε στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου της Αθήνας που θα γίνει τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Σημείο συνάντησης: Δημαρχείο - πλατεία Κοτζιά - στις 17.00.

 Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 73ου Δημ. Σχολείου δήμου Αθήνας