ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑΚΑ - ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 20/11/23


Αθήνα, 20/11/2023

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ 3ΗΣ ΔΚΑ

Τα κτηριακά και λειτουργικά προβλήματα των σχολείων στον δήμο της Αθήνας είναι τεράστια και διαχρονικά. Τα φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει ή ότι χρειάζεται χρόνο. Τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων έχουν δικαίωμα σε ασφαλή κτήρια με αξιοπρεπείς συνθήκες. Είναι υπόθεση του καθενός και της καθεμίας μας να το διεκδικήσουμε.

Οι υποχρηματοδοτούμενες σχολικές επιτροπές οδεύουν σε κατάργηση σύμφωνα με νόμο. Αυτή τη στιγμή, είναι χρεωμένες με υπέρογκα ανεξόφλητα ποσά προς τις ΔΕΚΟ, τα οποία θα μετακυλήσουν στις νέες σχολικές επιτροπές που θα συσταθούν με την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής. Τα σχολεία χρηματοδοτούνται με ποσά υπολογισμένα προ κρίσης, με συνέπεια να μην μπορούν ανταπεξέλθουν στις νέες συνεχώς μεταβαλλόμενες τιμές της αγοράς. Επίσης μέχρι τώρα, οι σχολικές επιτροπές καλούνται να διεκπεραιώσουν διάφορες εργασίες τις οποίες θα έπρεπε να αναλαμβάνει κατευθείαν ο κεντρικός δήμος, με την ύπαρξη μόνιμων συνεργείων και προσωπικού, χωρίς να εξαρτάται από εργολάβους. Το γονεϊκό κίνημα, πάντα παρόν στα προβλήματα που προκύπτουν, έχει κληθεί εκατοντάδες φορές να επισημάνει και να διεκδικήσει την αύξηση της χρηματοδότησης αλλά και σύγχρονα, ασφαλή σχολεία, ενώ καθημερινά προκύπτουν νέα προβλήματα…. Η χρηματοδότηση των αναγκών είναι υποχρέωση της πολιτείας. Δεν μπορεί να είναι έγνοια των εκπαιδευτικών, ούτε να καλύπτεται από χορηγούς και γονείς. Για την ασφάλεια των σχολείων δεν μπορεί να είναι υπεύθυνοι οι ελεγκτές και τελικά υπόλογοι οι εκπαιδευτικοί αλλά μόνο μηχανικοί. Οι εργασίες πρέπει να ανατίθενται σε συνεργεία του δήμου ώστε να υπάρχει επαρκής επισκευή και συστηματική συντήρηση και όχι κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε εργολάβους και αποσπασματικά έργα..

Ο δήμος είναι υπεύθυνος και πρέπει να εξασφαλίσει:

·         Επαρκή στελέχωση και αναβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου

·       Την αντισεισμική προστασία των σχολικών κτηρίων και την στατικότητά τους. Έλεγχοι και εργασίες πρέπει να γίνουν άμεσα και να ακολουθήσει η έκδοση πιστοποιητικών, τα περισσότερα κτήρια είναι γερασμένα, τα προβλήματά τους εμφανή και τα ατυχήματα συχνά.

·       Την αντιπλημμυρική προστασία των σχολείων. Άμεσα να γίνουν έργα ώστε να μην επαναληφθούν και φέτος οι εικόνες που βλέπουμε σε κάθε βροχή.

·       Την υγιεινή και την καταλληλόλητα του νερού στα σχολεία. Άμεσα να προχωρήσουν έλεγχοι των σωληνώσεων ύδρευσης σε όλα τα σχολεία και αντικατάστασή τους εκεί που λόγω παλαιότητας ή υλικών είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία. Επισκευές – αναβάθμιση σε βρύσες και τουαλέτες.

·       Την ασφαλή λειτουργία όλων των ηλεκτρολογικών στοιχείων και εγκαταστάσεων των σχολείων. Άμεσα έλεγχος και πιστοποίηση ορθής λειτουργίας μετά από τις απαιτούμενες επισκευές. Τοποθέτηση αλεξικέραυνων όπου είναι απαραίτητο.

·       Την πυρασφάλεια των σχολείων. Άμεσα τοποθέτηση συστημάτων πυρανίχνευσης – πυρασφάλειας. Καθώς και πρόβλεψη λειτουργίας εξόδων κινδύνου σε κάθε σχολείο.

·       Την ποιοτική και ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων. Εργασίες αναβάθμισης των κτηρίων με όρους ασφάλειας, ποιότητας και προσβασιμότητας.

Απαιτούμε κατασκευή νέων σχολείων με τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας και ποιότητας από το κράτος. Δεν ανεχόμαστε άλλο σχολεία κλουβιά, σχολεία χωρίς ή με ανεπαρκείς αυλές, σχολεία με κοντέινερς, σχολεία χωρίς εργαστήρια χωρίς βιβλιοθήκες, χωρίς γυμναστήρια, σχολεία απροσπέλαστα από άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα.

ΑΜΕΣΑ ανέγερση σχολικών κτηρίων στα, χαρακτηρισμένα για σχολεία οικόπεδα της ΚΤΥΠ και τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα.

Άμεσα πρόσληψη σχολικών φυλάκων και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας, με πλήρες ωράριο και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες.

    Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: απο το 1,00.00- 1.10.00, απο το 3.17.00-3.26.00 και 3.35.00- τελος

https://www.youtube.com/live/WjnOfw4jsUg?si=8yWmC5ROSp3Bf3Sy