Για το θέμα των Summer Camps

 

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων 3ης Δ.Κ. Αθηναίων

Σφηττίων 1 & Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα

 

                                                                                                  Αθήνα, 1/6/2024

 

                                                                        Προς:

-Πρόεδρο ΟΠΑΝΔΑ κα Ελένη Ζωντήρου

-Αντιδήμαρχο Παιδείας &Ψηφιακής Μετάβασσης , κ. Π. Π. Χαρλαύτη

-Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ισότητας, κα Μ.  Στρατηγάκη

-Γραφείο Δημάρχου

-Γενικό Γραμματέα Δήμου Αθηναίων , κ. Β.  Μπόκο

-Τμήμα Πρωτοκόλλου, Διεκπεραίωσης και Αρχείου

                 Κοιν:

                                                            - Δημοτικές Παρατάξεις Δήμου Αθηναίων

                                                          -Τον Πρόεδρο και τους Συμβούλους της  3ης ΔΚΑ

-        Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

-        Ενώσεις Γονέων Δήμου Αθηναίων

 

Θέμα: Summer Camps

Αξιότιμες/οι Κυρίες/οι,

σας μεταφέρουμε την αγωνία χιλιάδων γονιών εν όψει του κλεισίματος των σχολείων τους καλοκαιρινούς μήνες και την ανασφάλεια σχετικά με την καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά μας. Καλούμαστε να πληρώνουμε το λιγότερο 80-100 ευρώ την εβδομάδα για ένα παιδί σε ιδιωτικά κέντρα καλοκαιρινής απασχόλησης, προκειμένου να πάμε στη δουλειά μας.

Εκφράζουμε την αγωνία χιλιάδων γονιών εν αναμονή απαντήσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου. Μετά από συναντήσεις με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας & Ψηφιακής Μετάβασης και με την Πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ τους προηγούμενους μήνες, έχουμε φτάσει αρχές Ιουνίου και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα συγκεκριμένο για επιπλέον θέσεις σε summer camps του Δήμου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24/4/2024 - και ενώ έξω από το δημαρχείο διαδήλωναν Σύλλογοι και η Ένωση Γονέων 3ης Δ.Κ. - τόσο η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, όσο και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας ανήγγειλαν επιπλέον θέσεις σε summer camps του Δήμου, σε ΚΔΑΠ και σχολεία. Γι’ αυτά αναμένουμε συγκεκριμένη ενημέρωση αν τελικά θα γίνουν και πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων.

Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο ακούσαμε με αγανάκτηση πως στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα «υπέροχο, πολιτιστικό summercamp» με κόστος... 140 ευρώ την εβδομάδα για ένα παιδί και 265 ευρώ την εβδομάδα για δυο αδέλφια!

Την ίδια στιγμή:

·     Το πρόγραμμα για τα «Πολιτιστικά summer camps», όπου έβρισκαν αποκούμπι πολλές μονογονεϊκές οικογένειες είναι φέτος «στον αέρα» και υπάρχει πιθανότητα να μην υλοποιηθεί, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβαν οι γονείς από την ΕΑΤΑ και τη δράση Open Social Net.

·     Στο μοναδικό summer camp του Δήμου για την 3η Δημοτική Κοινότητα, σε αυτό του Ρουφ, η πλατφόρμα «έκλεισε» πέντε λεπτά μετά την έναρξη των αιτήσεων, καθώς οι θέσεις αμέσως συμπληρώθηκαν. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα άλλα δυο camp του Δήμου, σε Γκράβα και Γουδή.

·     Μεγάλη αναστάτωση για τους γονείς προκλήθηκε από την αρχική απόρριψη των αιτήσεων για τα παιδιά της Α' δημοτικού, που είναι γεννημένα το 2017, λόγω λάθους στα φίλτρα της πλατφόρμας. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων 3ης ΔΚ έλαβε διαβεβαιώσεις από τον ΟΠΑΝΔΑ, ότι το θέμα λύθηκε και θα γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά της Α' δημοτικού που συμπλήρωσαν «έγκαιρα» αίτηση μέσα στα πρώτα λεπτά.

Θέλουμε, τέλος, να σας μεταφέρουμε πως πάνω στο έδαφος της ανεπάρκειας και της υποβάθμισης καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών από πλευράς του Δήμου, «ξεφυτρώνουν» ιδιωτικά summer camps σε σχολεία από Αθήνας και μάλιστα με μεγάλο κόστος για από γονείς! Ιδιώτες ζητούν από το Δήμο να από παραχωρηθούν σχολικά κτίρια και οργανώνουν καλοκαιρινή απασχόληση με κόστος 100 – 120 ευρώ την εβδομάδα για ένα παιδί, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των γονιών να μπορέσουν να πάνε στη δουλειά τους. Το θεωρούμε απαράδεκτο!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ:

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΔΑΠ

ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

 

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

 

       Η Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Αγγελική Ανδριωμένου                                                         Γιάννης Μπουγιούκας