ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΘΕΡΟΥΣ 2

 

                                                                                                Αθήνα, 29/8/2024

 

Θέμα: ανάκληση αποφάσεων κατανομής τμημάτων λόγω φοίτησης μαθητών/τριών με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό́ έτος 2024-2025

 

Για ακόμα μια φορά το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι και με τα σχολεία κλειστά, νομοθετούν με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους υποβαθμίζοντας τη δημόσια εκπαίδευση. Για ακόμα μια φορά,  (μετά από την ελλιπή κάλυψη των αναγκών στην παράλληλη στήριξη με το μοίρασμα των εκπαιδευτικών σε 2-3 παιδιά) θύματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής οι μαθητές/ριες με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες - και όχι μόνο.

Ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος. με έγγραφό του (Α.Π.14330/22-07-2024), ανακάλεσε όλες τις αποφάσεις κατανομής τμημάτων λόγω φοίτησης μαθητών/τριών με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό́ έτος 2024-2025, στην περιοχή ευθύνης της Δ/νσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας και με αντίστοιχες αποφάσεις σε άλλες Δ/νσεις Π.Ε. της  Αττικής.

Φυσικά δεν πρόκειται για μεμονωμένη πράξη αλλά για μια σχεδιασμένη ενέργεια από το Υπουργείο, μιας και η απόφαση αυτή στηρίζεται στην πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γενικός  Γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ κ. Ιωάννης Κατσαρός στις 15/7 (Φ.7/80483/Δ1/15-7-2024), στην οποία προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις κατάτμησης τμημάτων και μείωσης μαθητών ανά τμήμα. Σε αυτή την εγκύκλιο υπάρχουν διατυπώσεις που εξαιρούν από τη διαδικασία της μείωσης αριθμού μαθητών τα τμήματα που υπάρχει πρόβλεψη για παράλληλη στήριξη καθώς και διατυπώσεις που εξαιρούν κατάτμηση τμημάτων σε σχολεία που υπάρχει τμήμα ένταξης. Αντίθετα, προκρίνεται η μετακίνηση μαθητών της Α΄ τάξης ακόμα και σε όμορα σχολεία προκειμένου να μην προχωρήσει η κατάτμηση τμημάτων.

Ένα σχέδιο που υλοποιείται κατά γράμμα με αποφάσεις και νομοθετήματα που με καταιγιστικό ρυθμό ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες. Σε πολλές διευθύνσεις εκπαίδευσης, ακόμα και με προφορικές εντολές προχωρούν σε συμπτύξεις και καταργήσεις τμημάτων, κατάργηση ολιγομελών τμημάτων και μετακίνηση μαθητών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε κατάργηση και υποβιβασμό σχολείων, απαξιώνοντας την δημόσια εκπαίδευση και καταπατώντας κεκτημένα δικαιώματα. Απαιτούν ακόμα και σε περιόδους αδείας, ακόμα και με ανορθόγραφες εντολές, εντός του επόμενου δίωρου να αλλάξουν τα δεδομένα στο myschool.

Είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένες αντιπαιδαγωγικές και αντιεπιστημονικές αποφάσεις της διοίκησης «παραβλέπουν» ότι πρόκειται για τάξεις που φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένες δυσκολίες, «αρνούνται» την σχολική πραγματικότητα και έχουν ως στόχο τη μείωση των τμημάτων και τις περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού για τη νέα σχολική χρονιά. Καθιερώνουν πολυπληθή τμήματα, με πληθώρα γνωματεύσεων παράλληλης στήριξης με τον/την εκπαιδευτικό, να «παλεύει» χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ασκήσει το παιδαγωγικό του/της έργο. Οι συνθήκες μάθησης υποβαθμίζονται.

Φυσικά μετά από αυτές τις αποφάσεις δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών ούτε να μιλάμε για συμπερίληψη. Η ισότιμη ένταξη, η κοινωνικοποίηση στο σχολικό περιβάλλον και η απρόσκοπτη πρόσβαση στην γνώση δεν είναι εφικτές με αυτές τις προϋποθέσεις. Επιπλέον είναι σαφές ότι, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς διαλύεται ο προγραμματισμός των σχολείων αλλά και όσων εκπαιδευτικών κριθούν υπεράριθμοι. Σημαντική παράμετρος της συγκεκριμένης απόφασης είναι ότι από έναν ακόμα «δρόμο» καταπατάται το δικαίωμα των μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους.

Στην ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει εκπαιδευτικούς και γονείς ώστε να μην μπορέσουν να προβάλουν αντίσταση στους σχεδιασμούς της απαντάμε άμεσα, μαζικά και μαχητικά.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

Στην περιοχή μας μετά την αναστολή λειτουργίας του δεύτερου τμήματος ένταξης του 76ου Δ.Σ. Αθηνών, με την παραπάνω απόφαση ορίζεται η ανάκληση κατάτμησης τμήματος της Γ΄ τάξης του 73ου Δ.Σ. Αθηνών, η σύμπτυξη των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης του 137ου Δ.Σ. Αθηνών. Τα τμήματα της Β’ και Γ’ τάξης του 62ου Γυμνασίου μειώνονται κατά ένα αντίστοιχα, όπως επίσης, στο 9ο ΓΕΛ η χρονιά θα ξεκινήσει στην Α’ Λυκείου με 27 παιδιά στα τμήματα της  και στη Γ’ Λυκείου με ένα τμήμα λιγότερο, συμπαρασύροντας και το ένα τμήμα της κατεύθυνσης  ανθρωπιστικών σπουδών….

Παλεύουμε για τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες όλων των παιδιών.

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 στη 1 το μεσημέρι, μπροστά στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, Χίου 14-16 στο Μεταξουργείο, κοντά στον σταθμό του μετρό, μαζί  με σωματεία εκπαιδευτικών.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

      Η Πρόεδρος                                                                  Ο Γεν. Γραμματέας

Αγγελική Ανδριωμένου                                                         Γιάννης Μπουγιούκας