Η θέση της Ένωσης Γονέων της 3ης Δ.Κ. σχετικά με την ίδρυση Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) στον Βοτανικό
Η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προτίθεται να προχωρήσει σε ίδρυση νέου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) στη βιομηχανική περιοχή του Βοτανικού. Το πρόβλημα των ναρκωτικών μας απασχολεί σαν γονείς.
Οι θέσεις μας συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:
· Απέναντί μας δεν έχουμε τον χρήστη. Έχουμε τις αιτίες που ωθούν στη χρήση ναρκωτικών και σε άλλες εξαρτήσεις. Αιτίες που εδράζονται στο κυρίαρχο κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Έχουμε το κράτος και την πολιτική του που, αντί να φροντίζει τα εξαρτημένα άτομα, να μεριμνά για αυτά και να στηρίζει δομές απεξάρτησης στις γειτονιές, απαξιώνει και διαλύει κάθε πολιτική για την θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στα ναρκωτικά.
· Οι χρήστες χρειάζονται προγράμματα απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης και στήριξης ενάντια στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αντί αυτού με την λεγόμενη «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», είδαμε να καταργούνται προγράμματα και δομές που είχαν να επιδείξουν έργο και να ενοποιούνται, ανεξαρτήτως φιλοσοφίας, σε έναν φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), όπου πλάι του θα λειτουργούν διάφοροι ιδιώτες και ΜΚΟ.
· Τα παιδιά μας χρειάζονται στήριξη και ενημέρωση μέσω προγραμμάτων πρόληψης ενάντια στις εξαρτήσεις, στελεχωμένα με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό. Την ίδια ενημέρωση και στήριξη από οργανωμένες και σωστά στελεχωμένες δημόσιες δομές, που να αναλαμβάνουν δράσεις χρειαζόμαστε και εμείς ως γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί. Η Πολιτεία θα έπρεπε να δώσει έμφαση στην πρόληψη, να προωθεί, να οργανώνει και να στηρίζει δράσεις ενημέρωσης, σχολικά προγράμματα και εκστρατείες στα σχολεία.
· Οι ΧΕΧ ως δομές αφορούν την δημόσια υγεία. Στόχο έχουν τη «μείωσης της βλάβης» και ρόλος τους είναι η προστασία των χρηστών και ενδεχομένως η κινητοποίησή τους για απεξάρτηση. Η συμβολή τους είναι αμφιλεγόμενη αν και υπάρχουν μελέτες αποτελεσματικότητας, αλλά και εμπειρία από κοινά προγράμματα ΧΕΧ με το ΚΕΘΕΑ, με ικανοποιητικά ποσοστά χρηστών που ακολούθησαν προγράμματα απεξάρτησης. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν σε ένα πλαίσιο όπου η πρόληψη και η απεξάρτηση όχι μόνο δεν αποτελούν προτεραιότητα και δεν στηρίζονται, αλλά διαλύεται και ό,τι έχει απομείνει. Δομές όπως ΟΚΑΝΑ ή ΚΕΘΕΑ δεν υφίστανται όπως πριν και ούτε καν υπάρχει το κατάλληλο και επαρκές προσωπικό για να φέρει στις όποιες υπάρχουσες δομές τους χρήστες.
· Αντιθέτως, κυρίως λόγω του τρόπου που η Πολιτεία διαχειρίζεται τέτοιους χώρους διατηρώντας τους χωρίς επαρκή έλεγχο και υποβαθμισμένους για να μειώσει το κόστος αλλά και εξαιτίας του λανθασμένου χωροταξικού τους σχεδιασμού, δίπλα και όχι μέσα στον αστικό ιστό, αποκομμένοι και μακριά από άλλες κοινωνικές δομές όπως σίτισης, υπνωτήρια αλλά και ψυχολογικής στήριξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης παρατηρούνται φαινόμενα γκετοποίησης. Οι πιάτσες χρήσης και εμπορίας απλά θα μετακινηθούν σε Βοτανικό και Κολωνό και η μικροπαραβατικότητα θα απομακρυνθεί από το τουριστικό κέντρο. Έτσι αντί τελικά να προστατεύεται ο χρήστης και να εντάσσεται στην κοινωνία αποκλείεται, στιγματίζεται και αφήνεται στη μοίρα του.
· Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή δεν νοιάζονται για τους χρήστες ουσιών. Τους απασχολεί να τους «εξαφανίσουν» από το κέντρο της Αθήνας προκειμένου να μην χαλάσουν την αισθητική των τουριστών και να μην υποβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν «Αθήνα». Με επιπλέον στόχευση την πρόσκαιρη υποβάθμιση της περιοχής του Βοτανικού – Κολωνού ώστε το τουριστικό, το κτηματομεσιτικό και το κατασκευαστικό κεφάλαιο να προετοιμαστούν για την μελλοντική αναβάθμισή της. Φυσικά σε μερικά χρόνια θα μεταφέρουν ή θα κλείσουν τη δομή αδιαφορώντας για τους χρήστες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους είμαστε αντίθετοι με την ίδρυση ΧΕΧ στη βιομηχανική περιοχή του Βοτανικού και καλούμε την κυβέρνηση και τον Δήμο να μην υλοποιήσουν την απόφασή τους
Το Δ.Σ.