ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Τα παρακάτω συμβάντα δεν έχουν αντληθεί από το «Μεγάλο Αδελφό», του Όργουελ ούτε από τη «Δίκη» του Κάφκα, αλλά από την σχιζοφρενική μνημονιακή καθημερινότητα της χώρας μας.
Το τελευταίο διάστημα μεγάλη μερίδα γονέων αλλά και γονείς ανήλικων - εκπρόσωπων των 15μελών στις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων δέχτηκαν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις από την «Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης», να υποβάλουν δήλωση Πόθεν Έσχες. Σε περίπτωση μάλιστα μη εμπρόθεσμης υποβολής επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα!
Οι Σχολικές Επιτροπές υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς όπου αποτυπώνονται όλες οι κινήσεις που γίνονται από τις σχολικές μονάδες ευθύνης τους, άρα κάθε έλεγχος είναι εφικτός. Η συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων μαθητών, γονέων & εκπαιδευτικών σε αυτές, είναι μια στοιχειώδης μορφή κοινωνικού ελέγχου που συμβάλλει στη διαφανή και δίκαιη διαχείριση της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία. Θέτουν όρια και φραγμούς στα σχέδια Δήμων και ιδιωτών για την εκμετάλλευση των σχολικών μονάδων. Διεκδικούν και βρίσκουν λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Είναι ο απαραίτητος μοχλός πίεσης και αυτό προφανώς δημιουργεί προβλήματα. Αλήθεια τι είναι αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση, η οποία έπειτα από τροποποίηση μας περιλαμβάνει ως υπόχρεους δήλωσης πόθεν έσχες; Μήπως αυτό είναι ένας προάγγελος της κατάργησης των σχολικών επιτροπών όπως προβλέπει το πόρισμα αναθεώρησης του Καλλικράτη;
Το φακέλωμα και η οιονεί ενοχοποίηση των εκπροσώπων στις Σχολικές Επιτροπές ως άτομα που καταχρώνται δημόσιο χρήμα, προσβάλλει ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας που καθιερώθηκε από το 1789 στη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Στη θέση της αρχής «όλοι είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου» και η κατηγορούσα αρχή οφείλει να αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου», μπαίνει η ολοκληρωτική αντίληψη: «όλοι είναι δυνάμει ένοχοι και διεφθαρμένοι, εκτός εάν κατόπιν εξονυχιστικού ελέγχου αποδείξουν το αντίθετο». Αυτό μάλιστα συμβαίνει τη στιγμή που δεν μπαίνουν κάτω από το ίδιο “άτεγκτο” μικροσκόπιο όλοι όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Όπως θέσπισαν οι πρώτες μνημονικές κυβερνήσεις, τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ασυλία για τις πράξεις τους. Η ασυλία αυτή επεκτάθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το Ν.4411/2016 σε όλα τα μέλη των Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων μετά από τις αφόρητες πιέσεις Κομισιόν και Eurogroup.


Ζητάμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξαιρεθούν από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης «Πόθεν έσχες» οι εκλεγμένοι - εθελοντές εκπροσώποι των Συλλόγων στις Σχολικές Επιτροπές και να ανακληθούν τα σχετικά σημειώματα.
Δεν υποκύπτουμε σε κανέναν εκβιασμό και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών μας για αναβαθμισμένη ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Το Δ.Σ. Της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων της 3ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων


Ενωση Γονέων 3ης Δημοτικής Κοινότητας
http://enosigoneon3.blogspot.com
enosigoneon3@gmail.com