Διαμαρτυρία της Ενωσης για την απόφαση του υπουργείου σχετικά με την β' γλώσσα

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
3ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ


Το Υπουργείο παιδείας με τρείς κατα σειρά υπουργικές αποφάσεις που εξέδωσε μέσα στον Ιούνιο ορίζει τον τρόπο διδασκαλίας από τη σχολική χρονιά 2011-2012 της δεύτερης ξένης γλώσσας στα δημοτικά και στα Γυμνάσια όλης της χώρας .
Κατά συνέπεια με βάσει την Τρίτη υπουργική απόφαση και παρόλες τις  διορθώσεις που έγιναν, τα δημοτικά σχολεία  θα χαρακτηριστούν άπαξ και δια παντός γαλλόφωνα ή γερμανόφωνα χωρίς να δίνεται η δυνατότητα επιλογής στα παιδιά που αποτελεί βασικό κίνητρο μάθησης.
Για τα παιδιά της Β και Γ γυμνασίου ο καθορισμός του ελάχιστου αριθμού παιδιών σε 15 από 12 προκειμένου να δημιουργηθούν τμήματα παράλληλης διδασκαλίας θα οδηγήσει στην κατάργηση πολλών τμημάτων ξένης γλώσσας.
Επι πλέον ανασύρεται το προεδρικό Διάταγμα 188/85 που προβλέπει την απαλλαγή των μαθητών απο τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης 2ης ξένης γλώσσας .
Τέλος η μετακίνηση των μαθητών σε όμορα γυμνάσια προκειμένου να συνεχίσουν την διδασκαλία της γλώσσας που έχουν διδαχθεί δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα τόσο οικονομικά στις οικογένειες των μαθητών όσο και κοινωνικά πχ σε παραμεθόριες , νησιωτικές ή ορεινές περιοχές και επιπλέον θα επηρεάσει το συνολικό αριθμό του μαθητικού δυναμικού και των τμημάτων κάθε σχολείου.
Από όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως και η σημερινή, τρίτη κατά σειρά Υπουργική Απόφαση για τη διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο καθώς και οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις για τη διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας στο δημοτικό είναι άδικες και αντιπαιδαγωγικές και ζητάμε άμεσα την ανακλησή τους.
Απαιτούμε το σχεδιασμό της παιδείας με παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια και όχι με προτεραιότητα την οικονομία και τις περικοπές.
Ζητάμε δωρεάν παιδεία με σεβασμό στον μαθητή και την κοινωνία και όχι την απαξίωση, τον μαρασμό και την αποδόμηση της εκπαίδευσης.

 Ενωση Γονέων Γ Δημοτικής Κοινότητας