Η Ενωση Γονέων για την νέα σχολική χρονιά



ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 
3ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΕΔΡΑ:12ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Κειριαδών & Σφηττιών 1 τ.κ. 11853 Αθήνα

Τηλ:6974310600 / φαξ:2103303346

e-mail: enosigoneon3@gmail.com


Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς το Δ.Σ. της Ενωσης χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και εύχεται ΚΑΛΗ, ΓΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Με το άνοιγμα των σχολείων όλη η σχολική κοινότητα ήρθε αντιμέτωπη με πλήθος προβλημάτων τα οποία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας.

Κατ΄ αρχήν είχαμε τις ισοπεδοτικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των παιδιών μέσα στις τάξεις σε 25 παιδιά για τα δημοτικά και 30 παιδιά στα γυμνάσια και λύκεια.

Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» συντελείται η μεταφορά της ευθύνης των σχολικών μονάδων από το κράτος στην τοπική κοινωνία (Δήμους, Περιφέρεια). 


Η χρηματαδότηση της Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχώς μειώνεται με αποτέλεσμα να έχει πέσει στο 2,7% του προϋπολογισμού.

Το μοίρασμα των βιβλίων στους μαθητές που μέχρι σήμερα ήταν δεδομένο, με εγκύκλιο του Υπουργείου αντικαθίσταται από DVD και φωτοτυπίες το κόστος των οποίων αδυνατούν να αναλλάβουν τα σχολεία λόγω ελλείψεως χρημάτων.

Τέλος η σύσταση και η έναρξη λειτουργίας των σχολικών επιτροπών που διαχειρίζεται τα οικονομικά όλων των σχολικών μονάδων της Γ΄δημοτική κοινότητας του Δήμου Αθηναίων καθυστερεί αδικαιολόγητα με αποτέλεσμα οι Δ/ντες των σχολικών μονάδων να μην έχουν στην διαθεσή τους κανένα χρηματικό ποσό για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα (πληρωμή λογ/σμών, προμήθεια πετρελαίου, επιδιορθώσεις ζημιών κλπ).

Σ΄όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη διδακτικού προσωπικού τόσο στην Α/βάθμια όσο και Β/βαθμια εκπαίδευση.

Συμπερασματικά μπορούμε να αναλογιστούμε ότι η ύπαρξη δημόσιου σχολείου δεν είναι αυτονόητη και ότι η υποβάθμισή του σημαίνει ότι τα ήδη επιβαρυμένα από την κυβερνητική οικονομική πολιτική νοικοκυριά καλούνται να καταβάλουν περισσότερα έξοδα για την μόρφωση των παιδιών τους.

Η εφαρμογή οποιαδήποτε πολιτικής που απαξιώνει το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου μπορεί να αποτραπεί με συλλογική προσπάθεια.

Η Ενωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καλεί όλους τους γονείς να συμμετάσχουν ενεργά και να δραστηριοποιηθούν μέσα στους Συλλόγους των σχολείων τους προκειμένου όλοι μαζί να διεκδικήσουμε και να στηρίξουμε τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο του δημόσιου σχολείου και να εμποδίσουμε οποιαδήποτε ενέργεια υπονόμευσή του ή κατάργησής του.




Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε




  •   Ενιαίο δημόσιο δωρεάν σχολείο


  •   Την άμεση διανομή όλων των σχολικών βιβλίων στα σχολεία


  •   Ο μέγιστος αριθμός των μαθητών να είναι 20 παιδιά σε κάθε τάξη


  •   Την άμεση χρηματοδότηση των σχολείων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπάνων.




ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΜΕ όλους τους γονείς να μην υποκύψουν στην λογική να καλύψουν με δικά τους έξοδα τις ανάγκες των παιδιών τους σε βιβλία και φωτοτυπίες.




Το δημόσιο σχολείο είναι δικαίωμα των παιδιών κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα του Κράτους.







Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία του σχολείου.










ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ







Σχετικά με τη δράση της Ενωσης μπορείτε να ενημέρωνεστε από τον ιστότοπο http://enosigoneon3.blogspot.com/2011/05/blog-post.ht