ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την σύσκεψη με την κ.Παπαχελά της 12-10-2011

Tην Τρίτη 11-10-2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων των 76 και 138 Δημοτικών Σχολείων έγινε η ανοικτή συζήτηση/ενημέρωση των ΔΣ των συλλόγων γονέων, της Ένωσης Γονέων, του συλλόγου δασκάλων Παρθενώνα και της τοπικής ΕΛΜΕ (καθηγητές) με την  αντιδήμαρχο παιδείας του Δήμου Αθηναίων κ.Νέλλη Παπαχελά, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες της περιοχής μας.

Συζητήθηκαν προφορικά τα παρακάτω θέματα.

1.Σχετικά με την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

α.Να υπάρχει πρόσβαση από όλους τους ενδιαφερομένους στα τεκταινόμενα (γραπτά/αλληλογραφία, κλπ) της ΔΕΠ.
β.Η Διαφάνεια είναι αυτονόητη για την αντιδήμαρχο και για μας.
γ.Να συνεδριάζει τακτικά η ΔΕΠ.
δ.Αιτήματα που υπάρχουν προς την ΔΕΠ για την λειτουργία του σχολείου, και κυρίως για τεχνικά έργα, να αποστέλλονται με ΦΑΞ στην ΔΕΠ αλλά και στο γραφείο της Αντιδημάρχου στο νούμερο 2105278111 για να προωθούνται ταχύτερα.
Θα υπάρξει ενημέρωση από το γραφείο της αντιδημάρχου (σύντομα) για τον τρόπο που υπολογίζετε η μαθηματική φόρμουλα/αλγόριθμος της χρηματικής επιχορήγησης από τον Δήμο στην κάθε Σχολική Μονάδα.(δηλαδή πως και γιατί υπολογίζετε το Α! Σχολείο με συντελεστή 1,46 πχ και το Β! Σχολείο με
συντελεστή 1,60 πχ πράγμα που δημιουργεί εύλογο ερώτημα, μιας και η επιχορήγηση ανά μαθητή/ρια διαφέρει μερικά ευρώ)

2. Λειτουργία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής

Πρώτο και μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η υποχρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση των σχολικών μονάδων.
Ο Δήμος, δυστυχώς θα δώσει ως επιχορήγηση λιγότερα χρήματα από πέρσι.(500.000,00 Πεντακόσιες Χιλιάδες Ευρώ -ΛΙΓΟΤΕΡΑ)
Αμεση κατάθεση από τον Δήμο και μεταφορά των χρημάτων από την ΔΕΠ στις νέες Σχολικές Επιτροπές.
Υπάρχουν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα (από την πλευρά της Κεντρικής Κυβέρνησης δηλ.το κράτος) στην θεσμική υλοποίηση του όλου εγχειρήματος που λέγετε σύσταση Σχολική Επιτροπη (ΣΕ).
Ζητάμε στελέχωση με μόνιμο προσωπικό (γραμματειακή υποστήριξη) των ΣΕ.Δεσμεύτηκε πως θα το πραγματοποιήσει.
Μερικά από αυτά, Εφορία, απόδοση ΑΦΜ, προσωπικά δεδομένα τον υπόλογων διαχειριστών π.χ. Πρέπει το- τα άτομο/α να προσκομίσουν τις προσωπικές/οικογενειακές φορολογικές δηλώσεις τους στην Εφορία για να μπορούν να διαχειρίζονται τα χρήματα των ΣΕ, κ.α.π .Αυτό καθυστερεί την λειτουργία τους.
Θα υπάρξει μια καθυστέρηση στη μεταφορά χρημάτων για την πρωτοβάθμια ΣΕ.
Η Αντιδήμαρχος μας είπε ότι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, δηλ. 22-10-2011 θα έχει λήξει το όλο θέμα (...οψόμεθα).
Για τα χρηματικά υπόλοιπα των παλαιού τύπου ΣΕ μας ενημέρωσε πως έχει σταλθεί διευκρινιστικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκοντας τα χρήματα που παραδίδουν οι παλαιές σχολικές επιτροπές να μην μπουν στο κοινό ταμείο των νέων ΣΕ αλλά να παραμείνουν στις σχολικές μονάδες (είναι τα χρήματα που περισσεύουν από την Α ΔΟΣΗ και τα υπόλοιπα από τις παλαιότερες χρηματοδοτήσεις.) Σημαντικό αίτημα και των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών διότι πολλοί διευθυντές είχαν κανονίσει να κάνουν πληρωμές ή έργα με αυτά τα χρήματα.

3.Διάφορες παρατηρήσεις

Η Αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι πράγματι δεν είχε προβλέψει ότι θα υπήρχαν τόσες καθυστερήσεις στο όλο θέμα.Επίσης μας ανεφέρε ότι ο νόμος (Καλλικράτης) έχει μερικά κενά και ψάχνουν τρόπους να ξεπεράσουν τα κωλύματακαι ότι στον Δήμο υπάρχει μια αυστηρή Επίτροπος του Ελεγκτικού Συμβουλίου του κράτους.
Σχεδόν όλα τα σχολεία (δηλ. Οι εκπρόσωποι αυτών που παρευρίσκονταν) αναφέρθηκαν στα προβλήματα των κτηρίων και της συντήρησης αυτών.
Για τα ζητήματα Σχολικής Βίας (γνωστό και ως Bullying) δεσμεύτηκε ότι θα το κανονίσει με συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να έρθουν στα Σχολειά ειδικοί για σεμινάρια/ομιλίες) .
Επιπρόσθετα μερικά σχολεία έχουν πρόβλημα πρόσληψης καθαριστριών (δηλ.δεν λειτουργεί η σχολική επιτροπή έτσι ώστε να μπορούν να προσλάβουν καθαρίστρια ή και να κολλήσουν ένσημα).
Ιδιαίτερα για το 49οΔΣ (για το συγκεκριμένο Σχολειό είπε Γερμανική λέξη που αναφέρετε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκφράζοντας την συναισθηματική της φόρτιση) και το 149ο ΔΣ είπε ότι θα το κοιτάξουν ως άμεση προτεραιότητα.

Η συζήτηση τελείωσε σε καλό κλίμα και με διάθεση απ όλους συνεργασίας για να λυθούν προβλήματα....Η Ενωση Γονέων με τους εκπροσώπους της θα παρακολουθεί από κοντά και θα πιέζει όσο αυτό είναι εφικτό για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας.
Παράκληση να με ενημερώνετε ως εκπρόσωπο της Ενωσης Γονέων με αντίγραφο των αιτημάτων/παραπόνων/προσφυγών,κλπ προς την ΔΕΠ, στο:

Τηλ. 69 37 14 83 11
Φαξ 210 33 03 346 
mail:enosigoneon3@gmail.com
διότι μερικές φορές και λόγω γραφειοκρατίας τα έγγραφα των Σχολικών Μονάδων και ιδιαιτέρα τα καυτά μπαίνουν σε συρτάρια προς μελέτη και κουκούλωμα όπως παράδειγμα οι καταγγελίες του ΔΣ του 73ου δημοτικού πέρσι.


Επειδή είναι δύσκολο να αποδοθεί πιστά και με ακρίβεια γραπτή αναφορά μιας τρίωρης συνεδρίασης.
Θα παρακαλούσα να μου/ας βοηθήσετε με γραπτή υπενθύμιση αν κάτι δεν έχει συμπεριληφθεί ή έχει διατυπωθεί εσφαλμένα.


Διονύσης Μυλωνάς
Αντιπρόεδρος Ενωσης Γονέων
Εκπρόσωπος της Ενωσης στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας