ΟΛΜΕ: Πολύ σοβαρές οι διαστάσεις της βίας στα σχολεία

Αναδημοσίευση από enet

Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει τα περιστατικά βίας που σημειώνονται στα σχολεία της χώρας. Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της απαιτεί νέα μέτρα από την κυβέρνηση για τον περιορισμό τους, ζητώντας παράλληλα υποστήριξη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους σε όλα τα σχολεία.
"Οι ποικίλες μορφές βίας που εκδηλώνονται σήμερα και σε εκπαιδευτικούς χώρους αποτελούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εκείνο που συνήθως δεν τονίζεται όσο πρέπει είναι ότι η βία στους χώρους της εκπαίδευσης δεν μπορεί να εξετάζεται χωρίς να συνυπολογίζεται η επίδραση του ευρύτερου κοινωνικού, αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο ζουν τα παιδιά. Στο εξωσχολικό περιβάλλον, στο οποίο επίσης ζουν και κοινωνικοποιούνται οι νέοι, οι σχέσεις των ανθρώπων χαρακτηρίζονται συχνά από βιαιότητα κάθε είδους, άμεσα συνδεδεμένη με διακρίσεις, καταπίεση και εκμεταλλευτικές σχέσεις, και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στη συμπεριφορά των νέων είναι αρνητικές.
Ιδίως το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε με ανησυχία τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν η οικονομική κρίση, η πολιτική των περικοπών και η αυξημένη ανεργία στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας και στις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι κατ' εξοχήν οι οικογένειες ανέργων, μεταναστών και χαμηλόμισθων εργαζομένων", αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.
Οι καθηγητές ζητούν να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε κάθε χώρος εκπαίδευσης να καταστεί ασφαλής κυψέλη απρόσκοπτης και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας του μελλοντικού πολίτη και πεδίο έμπρακτης εφαρμογής και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Παράλληλα η ΟΛΜΕ ζητά να υποστηρίζονται όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ