Aνακοίνωση του συλλόγου εκαπιδευτικών Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ για την κατάσταση των σχολείων.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Αθήνα 19/12/2011
 

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


«Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ»


 Κυκλώπων 6, 11852 Αθήνα


τηλ. 210-3414317, 6974143638




syllogosparthenonas@gmail.com



Εικόνες από το μέλλον στα σχολεία μας!

Χωρίς ούτε ένα ευρώ από το Σεπτέμβρη ξεκίνησαν τα λειτουργία τους τα σχολεία εξαιτίας της αλλαγής των νέων σχολικών επιτροπών, οι οποίες σημειωτέον στις κοινότητες της Αθήνας ακόμα δεν έβαλαν χρήματα στους λογαριασμούς των σχολείων. Σε μια περίοδο που τα εισοδήματά μας μειώθηκαν, η ανεργία πλήττει τους γονείς των μαθητών μας, η εκπαίδευση υποχρηματοδοτείται, η φτώχεια χτυπά την πόρτα του σχολείου.

Ο κοινωνικός ρόλος του σχολείου τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίος. Όχι στις διακηρύξεις και στα λόγια αλλά στην πράξη. Το κράτος είναι απόν από αυτό που συμβαίνει στα σχολεία. Ήξερε τι θα συμβεί, αλλά δεν έκανε καμιά προετοιμασία. Και όχι μόνο δεν έκανε, αλλά κάνει πώς δε βλέπει τίποτα, ακόμα και σήμερα που η κατάσταση στα σχολεία είναι αφόρητη.

Μια μικρή έρευνα να κάνει κανείς στα μουσεία και τα θέατρα θα καταλάβει για ποια κατάσταση μιλάμε. Μειώθηκαν οι συμμετοχές των σχολείων σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί μια οικογένεια με δύο παιδιά δεν μπορεί να δώσει 20 ευρώ για το θέατρο (με το πούλμαν).

Πώς να ζητήσεις από το γονιό χρήματα για τις επισκέψεις, όταν ξέρεις -γιατί είναι μικρή η κοινωνία του σχολείου- ότι είναι άνεργος; Ή μαθητές που έρχονται στο σχολείο με ένα κρουασάν για πρωινό (το πιο φτηνό είδος, το βρίσκεις με 30 λεπτά) και στο ολοήμερο με ρύζι και μακαρόνια 3 φορές τη βδομάδα.

Κι όμως, μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης μεταξύ των σχολείων μας, σαν να ήταν έτοιμο από καιρό. Σχολεία μοιράζουν ρούχα, παιχνίδια, φαγητό σε μαθητές και οικογένειες που έχουν ανάγκη. Από στόμα σε στόμα φτάνει η πληροφορία ποιος έχει ανάγκη και αμέσως η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Οργανώνονται παζάρια και τα χρήματα τα δίνουν σε σχολεία που τα χρειάζονται περισσότερο. Ο Δήμος Αθηναίων μοιράζει φαγητό σε σχολεία μας για μαθητές που έχουν ανάγκη.

Οι Σύλλογοι Γονέων στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των μαθητών

Απουσιάζουν επιδεικτικά το κράτος και η υπουργός Παιδείας. Μάθηση είναι να διδάσκεις έμπρακτα την αλληλεγγύη. Μάθηση, κυρία υπουργέ, είναι να διδάσκεις καθημερινά την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια και να διδάσκεσαι.
Το μόνο θέμα που το υπουργείο αναγνωρίζει είναι η πτώση των πωλήσεων των κυλικείων. «Δεν έχουμε περιστατικό παιδιού που δεν έχει φαγητό, υπάρχουν όμως προβλήματα. Έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στην κίνηση των κυλικείων», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, όταν την ίδια στιγμή το Βρεφοκομείο Αθηνών συνδράμει με συσσίτια τα σχολεία της πόλης αναγνωρίζοντας το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι μέσα στο σπίτι της και κάνει πώς δεν το βλέπει

Αφού δημιούργησε το πρόβλημα μαζί με τους τροϊκανούς εταίρους της, η υπουργός ασχολείται με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ! Γι’ αυτήν τώρα, αυτό έχει σημασία και όχι η πείνα και η φτώχεια των σχολείων.



Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
το μεγάλο μας όπλο είναι η αλληλεγγύη μεταξύ μας αλλά και ανάμεσα σε όλη τη σχολική μας κοινότητα. Φτιάχνουμε στα σχολεία μας δομές υποστήριξης των μαθητών μας που έχουν ανάγκη. Ζητάμε βοήθεια από το διπλανό μας σχολείο, από το Σύλλογο, από το σύλλογο γονέων, από τους Δήμους.

Στις δύσκολες συνθήκες ο κοινωνικός ρόλος του σχολείου είναι το άπαν

Ζητάμε από τη ΔΟΕ, που κάνει κι αυτή πως δε βλέπει, να υποστηρίξει τις όποιες δομές υπάρχουν, να ασκήσει πίεση στο υπουργείο να αναλάβει το ρόλο του, να ζητήσει την άμεση χρηματοδότηση των σχολείων αλλά και αύξηση των επιχορηγήσεων. Να ζητήσει από τους Δήμους να στέλνουν φαγητό σε μαθητές που έχουν ανάγκη. Να βγει από τα γραφεία και να επισκεφτεί σχολεία, για να δει ποια είναι η κατάσταση.

Δεν ξεχνάμε: Kανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος στην κρίση.


Η            πρόεδρος                                                    Η γεν. γραμματέας


      Αδριανή Προκόπη                                             Αιμιλία Τσαγκαράτου