«Το σχολείο πάει σινεμά»

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΝΕΜΑ

Η Ε΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ, μαζί με τους συλλόγους ΠΕ «ο Αριστοτέλης» και ο «Παρθενώνας», και σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΚ), το οργανώνει δωρεάν κινηματογραφικές προβολές αφιερωμένες στην εκπαίδευση. Στον πεζόδρομο της Ερμού 134-136, με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, στον περιποιημένο και κατάλληλα διαμορφωμένο κήπο του κτιρίου του συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων, κάθε Πέμπτη στις 8.30 μ.μ.


 
Αφιέρωμα στην εκπαίδευση
Λίγο πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά ένα αφιέρωμα στην εκπαίδευση, όπως την έχει αποτυπώσει ο κινηματογραφικός φακός, αφορμή για προβληματισμό.
Πού βρίσκεται τελικά το σχολείο σήμερα; Γιατί μια κοινωνία που θέλει την πρόοδο πρέπει να δίνει βάρος στην εκπαίδευση; Και γιατί τελικά το επάγγελμα του δασκάλου είναι πιο κοντά σε αυτό του καλλιτέχνη;

Πέμπτη, 6-9-2012
Ο Ψύλλος Ελλάδα, Δημήτρης Σπύρου, 1990
Ένας μαθητής της ΣΤ’ Δημοτικού εκδίδει μία χειρόγραφη εφημερίδα, τον «Ψύλλο», αλλά αντιμετωπίζεται στην καλύτερη περίπτωση με αδιαφορία από τους συμμαθητές και τους συγχωριανούς του. Όταν όμως μια δημοσιογράφος από την Αθήνα φτάνει στο χωριό για να του πάρει συνέντευξη, θα αλλάξει και η στάση όλων, ειδικά των αρχών του χωριού, που βλέπουν την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης.

Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης και θα ακολουθήσει συζήτηση στο τέλος της προβολής.

Πέμπτη, 13-9-2012
Like stars on Earth Ινδία, Aamir Khan, 2007

Ο μικρός Ishaan θεωρείται από γονείς, δασκάλους και συμμαθητές τεμπέλης, αντιδραστικός, προβληματικός. Όλοι τον κοροϊδεύουν όταν παραπονιέται ότι «τα γράμματα χορεύουν». Μέχρι που ο νέος καθηγητής των Καλλιτεχνικών θα μπορέσει να διακρίνει την πραγματική αιτία.
Μια ταινία που αποδεικνύει ότι η δυσλεξία δεν είναι πρόβλημα - εκτός αν εσύ τη δεις έτσι.
Πέμπτη, 20-9-2012
If… Αγγλία, Lindsay Anderson, 1968

Ο Μικ Τράβις είναι ένας έφηβος μαθητής ενός αυστηρού βρετανικού σχολείου αρρένων τη δεκαετία του ’60. Αυτός και η παρέα του, είναι τα πιο αντισυμβατικά αγόρια της τάξης, και αυτό τους έχει κάνει στόχο των τελειόφοιτων μαθητών, των «Γουίπς», που συνηθίζουν να τρομοκρατούν τους άλλους μαθητές, κάνοντας τους καψόνια. Οι Γουίπς έχουν οριστεί επιμελητές των νεώτερων και αυτό τους δίνει την ευκαιρία να ασκούν εξουσία πάνω τους, να τους βάζουν να κάνουν ένα σωρό θελήματα, να τους έχουν υπηρέτες τους. Έτσι, το σχολείο είναι ένας οργανωμένος, σκληρός μικρόκοσμος με αφέντες και δούλους και, φυσικά, αυστηρές παιδαγωγικές μεθόδους, που περιλαμβάνουν ξύλο με σανίδα! Ο Μικ πνίγεται μέσα σε αυτό το ανυπόφορο κλίμα και θέλει να κάνει την επανάστασή του. Φέτος έχει έρθει στο σχολείο με άλλες διαθέσεις. Μέσα από γεγονότα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, ο Μικ και η παρέα του είναι αποφασισμένοι να πάρουν την εκδίκησή τους και να έχουν τον τελευταίο λόγο σε αυτό το τυραννικό σχολικό καθεστώς. Το σχολείο ετοιμάζεται για μια μεγάλη έκπληξη...

Πέμπτη, 27-9-2012
Ανάμεσα στους τοίχους Γαλλία, Laurent Cantet, 2008

Ο Φρανσουά και οι καθηγητές συνάδελφοι του, προετοιμάζονται για την καινούργια σχολική χρονιά, στο γυμνάσιο μιας σκληρής, εργατικής συνοικίας. Οι μαθητές είναι διασκεδαστικοί αλλά και δύστροποι. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τον ενθουσιασμό των χαμηλόμισθων καθηγητών. Ο Φρανσουά επιμένει να διατηρεί στη τάξη μια ατμόσφαιρα σεβασμού και αξιοπρέπειας. Απορρίπτει τη σοβαροφάνεια και τον αυταρχισμό. Όμως έρχεται μια στιγμή που οι αρχές που έχει επιβάλει στη τάξη του δοκιμάζονται, όταν ένας μαθητής αμφισβητεί τις μεθόδους του.

Σημειώνεται ότι όλες οι προβολές θα ξεκινούν στις 20.30 μ.μ.