Βρετανία: Φθηνό και λυόμενο το σχολείο του μέλλοντος


Τα προσχέδια των "λυόμενων" σχολείων του μέλλοντος, των "σχολείων της λιτότητας" όπως χαρακτηριστικά βαφτίστηκαν, παρουσίασε χθες η βρετανική κυβέρνηση. Τα νέα κτήρια θα κοστίζουν το ένα τρίτο των σημερινών ενώ θα χωρούν περισσότερους μαθητές σε μικρότερο χώρο.

Πρόκειται για προκατασκευασμένα κτίσματα με δυνατότητα προσθαφαίρεσης ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Σχολικών Κτηρίων είπε πως αποτελούν τη μόνη εναλλακτική με βάση τον προϋπολογισμό που διατίθεται καθώς κοστίζουν 6 εκατ. λίρες λιγότερο από την προηγούμενη πρόταση. Πλέον, βάσει νόμου, όποιο σχολείο δαπανά περισσότερο από 1.113 λίρες ανά τετραγωνικό θα πρέπει να βρίσκει εξωτερική χρηματοδότηση.

Τα νέα σχέδια έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής από σωματεία και οργανισμούς. Συγκεκριμένα ο Νουσράτ Φεζούλα, επικεφαλής του Βρετανικού Συμβουλίου για το Εκπαιδευτικό Περιβάλλον, είπε πως το ερώτημα που παραμένει είναι "κατά πόσο τα νέα σχέδια επιτελούν τον ρόλο τους. Τα κτήρια καθορίζουν το πώς διδάσκουν οι δάσκαλοι και το πώς μαθαίνουν οι μαθητές".

"Η συρρίκνωση του χώρου σημαίνει λιγότερη ευελιξία για εκείνους που τον χρησιμοποιούν και διακοπή της καινοτομίας" πρόσθεσε και εξέφρασε και την ανησυχία του για το αν αυτά τα σχολεία θα είναι λειτουργικά για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.


πηγή:AvantiPopoloGR