Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Comenius 62ο Γυμνάσιο Αθήνας - Κάτω Πετράλωνα



Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης
Comenius
Πολυμερής Σύμπραξη Σχολείων
Τίτλος: “Streets of Europe
Διάρκεια προγράμματος: 2013-2015
62ο Γυμνάσιο Αθήνας - Κάτω Πετράλωνα

Το σχολείο μας συμμετέχει για 2 σχολικά έτη σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης COMENIUS με τίτλο:
“Streets of Europe” – „Straßen von Europa“ – «Δρόμοι της Ευρώπης».
Πρόκειται για μια διακρατική Πολυμερή Σύμπραξη Σχολείων, στην οποία συμμετέχει το 62ο Γυμνάσιο Αθηνών μαζί με 5 ακόμη σχολεία από τις ακόλουθες χώρες: Πολωνία, Νορβηγία, Γερμανία, Τουρκία και Βουλγαρία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).
Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τη διαθεματική προσέγγιση του κεντρικού  θέματος που είναι ο «δρόμος»,  να δοθούν στους μαθητές τα ερεθίσματα και η δυνατότητα να διευρύνουν την μαθησιακή τους εμπειρία. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα αποτελεί και για τους εκπαιδευτικούς μια πρόκληση και μια μοναδική ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις διδακτικές τους πρακτικές,  μέσα από τη συνεργασία, το βίωμα, τον πειραματισμό και το διάλογο.
Μέσα από την ενασχόλησή με τον κεντρικό άξονα του προγράμματος μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν τόσο με την παράδοση και τον πολιτισμό (θέατρο δρόμου, μουσική του δρόμου, φαγητό δρόμου, παιχνίδια δρόμου κ.ο.κ.) όσο και με διαχρονικά κοινωνικά φαινόμενα που είναι στενά συνυφασμένα με την έννοια του δρόμου, όπως είναι η μετανάστευση και η ανεργία. Ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν οι Νέες Τεχνολογίες, οι Ξένες Γλώσσες, τα Εικαστικά, η Ιστορία και άλλα διδακτικά αντικείμενα που μπορούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων του προγράμματος Comenius.
Στις 10 Φεβρουαρίου 2014 οι δρόμοι της Ευρώπης οδήγησαν στα Κάτω Πετράλωνα!
Συνολικά 43 μαθητές και καθηγητές από τις παραπάνω χώρες επισκέφθηκαν το σχολείο μας (10/02-14/02/14). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια, συζητήσεις και προβολές σχετικά με τις θεματικές ενότητες «Θέατρο δρόμου» και «ανεργία». 
Οι φιλοξενούμενοι μαθητές δεν γνώρισαν μόνο το σχολείο, αλλά και τις οικογένειες των ελλήνων μαθητών στα Κάτω Πετράλωνα, αφού φιλοξενήθηκαν από αυτές. Αυτή η διάσταση του προγράμματος έδωσε στους μαθητές μας μια μοναδική ευκαιρία όχι μόνο να συμμετάσχουν σε μια κοινή εκπαιδευτική διαδικασία μαζί με άλλους ευρωπαίους μαθητές, αλλά και να έχουν για λίγες μέρες μια κοινή καθημερινότητα μαζί τους βιώνοντας έτσι μια διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση της ενωμένης Ευρώπης.
Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές γνωρίζουν τη μάθηση ως μια διαδικασία πλούσια σε εμπειρίες και ερεθίσματα, ως μια διαδικασία που τους βοηθά να  ξεπεράσουν τα όρια της τάξης, του σχολείου, της πόλης καθώς και της ίδιας της χώρας και να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες.
Μαριάννα Στούπα  (ΠΕ 07 Γερμανικής Φιλολογίας)
(Συντονίστρια του προγράμματος)

ΔΗΛΩΣΗ
Με το παρόν βεβαιώνω ότι το περιεχόμενο του παρόντος δελτίου τύπου αποτελεί αποκλειστική ευθύνη μου και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτή.
Αθήνα, 21/01/2014
Μαριάννα Στούπα
(Συντονίστρια του προγράμματος)