Κοινό Δελτίο Τύπου Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας» και Δ.Σ. Ένωσης Γονέων 3ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων



Κοινό Δελτίο Τύπου Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας» και Δ.Σ. Ένωσης Γονέων 3ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Π.Ε. «Ο Παρθενώνας» με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων.
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι συνεχίζουν να υπάρχουν σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς πολλά προβλήματα στα σχολεία της περιοχής μας, κυρίως όσων αφορά στα θέματα των κενών των σχολείων, της λειτουργίας των  ολοήμερων τμημάτων, της υποχρηματοδότησης και των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων μας. Πιο συγκεκριμένα:
1.     Για το θέμα των ελλείψεων στα σχολεία σε εκπαιδευτικό προσωπικό: Από την πλευρά του ΔΣ του Παρθενώνα υπήρξε ενημέρωση για τον αριθμό των κενών όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά συνολικά στην Α’ Αθήνας. Τονίσαμε ότι αιτία αυτή της κατάστασης είναι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κανένας διορισμός τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ, λόγω της μη πρόβλεψης από το ΕΣΠΑ για προσλήψεις αναπληρωτών στην Αττική, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη στελέχωση των σχολείων με ειδικότητες. Επίσης, υπήρξε ενημέρωση για την τελευταία εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας σε σχέση με το ολοήμερο και ότι με βάση αυτή είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τμήματα ολοήμερων σε άλλα σχολεία στην ευθύνη του ΠΥΣΠΕ, όπου υπάρχουν κενά σε τάξεις του πρωινού ωραρίου. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι οι πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι ακόμα μεγαλύτερες, αφού μετά από τις συγχωνεύσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων έχουμε τμήματα με αυξημένο αριθμό μαθητών και με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, που σημαίνει ότι  κανονικά θα έπρεπε να χωριστούν. Για μια ακόμα φορά τονίσαμε ότι η μόνη ουσιαστική λύση στο πρόβλημα είναι η κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2.     Σε συνάρτηση με τα παραπάνω ενημερώσαμε για το σοβαρό θέμα της ειδικής αγωγής και της παράλληλης στήριξης. Οι δομές της ειδικής αγωγής υπολειτουργούν, υπάρχουν τμήματα ένταξης που δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες, ενώ οι αναπληρωτές συνάδελφοι που έχουν προσληφθεί για την παράλληλη στήριξη, από τη στιγμή που δεν επαρκούν για όλα τα αιτήματα των σχολείων, καλούνται να πηγαίνουν από δύο μέχρι και τέσσερα σχολεία, γεγονός που σημαίνει ότι θα βλέπουν κάθε μαθητή ελάχιστες ώρες!


3.     Για το θέμα της υποχρηματοδότησης: Ενημερώσαμε ότι μόλις πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί η τρίτη δόση για το σχολικό έτος 2014-15, που όμως θα φτάσει σε σχολεία μετά από δύο μήνες. Δηλώσαμε για μια ακόμα φορά ότι δεν δεχόμαστε ως «λύση» οποιαδήποτε χορηγία ή επιχειρηματική δράση στα σχολεία μας. Επίσης, συζητήσαμε το θέμα των καθαριστριών, οι οποίες με βάση τη νέα σύμβαση θα δουν τις πενιχρές τους αποδοχές να μειώνονται ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα κατά 10%.

4.     Για τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων: Για μια ακόμα φορά συζητήσαμε το σοβαρό πρόβλημα του 49ου και του 149ου Δημοτικών Σχολείων Αθηνών. Υπήρξε ενημέρωση για το σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία σε κάθε σχολείο, καθώς και η διαπίστωση ότι ακόμα και στην περίπτωση επίλυσης του θέματος των οικοπέδων, η ανέγερση σχολικών κτιρίων φαντάζει πολύ δύσκολη λόγω της οικονομικής κατάστασης και της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων που είναι πια ανώνυμη εταιρεία, συγχωνευμένη με τους αντίστοιχους οργανισμούς για την ανέγερση νοσοκομείων και φυλακών!
Συζητήθηκε επίσης και το πρόβλημα με τη ΓΕΧΑ και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών με την επισήμανση ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή στην περίπτωση που λόγω των θετικών δικαστικών αποφάσεων υπέρ της ΓΕΧΑ ζητηθεί είτε ενοίκιο για τη στέγαση του σχολείου στο κτίριο είτε υπάρξει απόπειρα μετακίνησής του από αυτό.

5.     Έγινε συζήτηση για το θέμα της σίτισης των μαθητών, που την περσινή σχολική χρονιά δεν πραγματοποιήθηκε καθόλου από το Δημοτικό Βρεφοκομείο, παρόλο που τα αιτήματα ήταν εκατοντάδες και παρά τις διαβεβαιώσεις του Βρεφοκομείου ότι θα ξεκινούσε αφού αρθούν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα. Συμφωνήσαμε σε κοινή δράση για το θέμα, στα πλαίσια και των δράσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί από τους συλλόγους Π.Ε. του Δήμου Αθηναίων για τις αρχές Νοέμβρη.
Στο τέλος της συνάντησης διαπιστώθηκε η ανάγκη της κοινής δράσης των γονιών με τους εκπαιδευτικούς για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και υπήρξε δέσμευση για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας των Διοικητικών Συμβουλίων και σε πιο πλατύ επίπεδο, με τους συλλόγους γονέων και τους συλλόγους διδασκόντων ανά σχολείο και συνολικά.

Από τα Διοικητικά Συμβούλια