ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ


Ο Τάσος Θεοφίλου συνελήφθη το 2012, μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα, καθ’ υπόδειξη δύο στελεχών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και καταδικάστηκε πρωτόδικα το 2014, σε εικοσιπέντε χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και για ληστεία στην Alpha Bank της Νάουσας Πάρου, που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2012. Τότε απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης στην οργάνωση ΣΠΦ («Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»), όπως και από τις κατηγορίες για κατοχή εκρηκτικών και πολεμικού υλικού. Στις 21 Νοεμβρίου 2016 ξεκίνησε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, όπου εκδικάζονται ταυτόχρονα τόσο η έφεση του ίδιου όσο και η έφεση της εισαγγελίας υπέρ του νόμου. Στις 15 Μαΐου 2017 η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο Θεοφίλου για τις πράξεις που του καταλογίστηκαν σε πρώτο βαθμό (ληστεία και απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία), αλλά και για εκείνες για τις οποίες αθωώθηκε πρωτόδικα (ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη κατοχή όπλων).
Η περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου είναι αποκαλυπτική της κυρίαρχης πολιτικής στρατηγικής σήμερα. Πρόκειται για μια κατασκευή που προσδοκεί στην προσωπική, ψυχολογική και πολιτική εξόντωση και οδηγεί στην καταστροφή της ζωής ενός νέου ανθρώπου. Το ίδιο το κατηγορητήριο έχει καταρρεύσει πλήρως. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο εναντίον του Θεοφίλου, ενώ δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν αυτόπτη μάρτυρα ως δράστης της ληστείας. Μοναδικό «αποδεικτικό» στοιχείο για την καταδίκη του ήταν το DNA που βρέθηκε σε ένα καπέλο – ένα κινητό αντικείμενο δηλαδή (με τον ίδιο τον πρόεδρο του δικαστηρίου να δηλώνει: «Καταλάβαμε, μπορεί και να μην το φόρεσε το καπέλο ο Θεοφίλου»).
Αντίστοιχη είναι η περίπτωση της Ηριάννας. Η Ηριάννα Β.Λ. βρέθηκε το 2011 στο σπίτι του τότε κατηγορούμενου για συμμετοχή στην οργάνωση “Σ.Π.Φ”, ωστόσο η δίωξή της ξεκίνησε πολύ αργότερα, το 2013, όταν βρέθηκε μερικό δείγμα DNA σε επιβαρυντικό στοιχείο. Με βάση αυτό το μερικό δείγμα, και χωρίς καμία μαρτυρία ή κανένα άλλο στοιχείο από τις έρευνες που έγιναν, το δικαστήριο την 1η Ιουνίου επέβαλλε σε μια νέα γυναίκα ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή! Σημειώνουμε πως ο σύντροφος της Ηριάννας έχει αθωωθεί.
Είναι πολλά τα «μεμονωμένα» περιστατικά καταδικών χωρίς αποδείξεις, μόνο και μόνο με τις διατάξεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Περιστατικά που εντάσσονται στα πλαίσια της κατασκευής του φαινομένου της λεγόμενης «νέας τρομοκρατίας», που φιλοδοξεί στην καλλιέργεια μιας αίσθησης διαρκούς απειλής προς την κοινωνία, και την ποινικοποίηση και εκδικητική δίωξη κάθε διαφορετικής φωνής και τελικά του ίδιου του λαού που αγωνίζεται. Η συζήτηση για την αναθεώρηση των άρθρων 187 και 187α του Ποινικού Κώδικα και η επέκταση της ποινικής δίωξης με βάση τη γνώμη και όχι την παράνομη πράξη πάρθηκε πίσω μετά την κοινωνική κατακραυγή. Η καταδίκη σειράς αγωνιστών και αγωνιστριών με απόλυτη επιθετικότητα και χωρίς αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού, η καταδίκη του Σεϊσίδη σε 36 χρόνια φυλάκισης, η άρνηση των αδειών στους πολιτικούς κρατούμενους, οι συνθήκες κράτησης των κρατούμενων μητέρων με τα παιδιά τους, και πολλά άλλα αποτελούν κομμάτια ενός παζλ μεθοδεύσεων κατάρρευσης βασικών κανόνων της δημοκρατίας, με στόχο την τρομοκράτηση του λαού.
Kάθε αγωνιστής και αγωνίστρια που έχει νιώσει στο πετσί του τη βία του κράτους σε κάθε της μορφή και δεν μπορεί παρά να σταθεί αλληλέγγυος με όλες του τις δυνάμεις στον Τάσο Θεοφίλου, την Ηριάννα Β. Λ. και κάθε θύμα των σκευωριών.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους τα προηγούμενα χρόνια, θα προτάξουν την ανάγκη ενός ενιαίου, μαχητικού και ανυποχώρητου κινήματος αλληλεγγύης.
  • Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην πανελλαδική μέρα δράσης στις 24 Ιουνίου, με πορεία στην Αθήνα.
  • Συγκέντρωση την Τρίτη 27/6 στο Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως) όπου συνεχίζεται η δίκη του Τάσου Θεοφίλου με την αγόρευση των δικηγόρων υπεράσπισης.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων του 3ου Κοινοτικού Διαμερίσματος Αθήνας

Ιούνιος 2017