Κάλεσμα για την Πρωτομαγιά

1η Μάηικάγο 1886, Θεσσαλονίκη1936, Καισαριανή 1944

Μάης 1886: Οι συνθήκες εργασίας ήταν εξοντωτικές. "Οχτώ ώρες δουλεία, οχτώ ώρες ανάπαυση κι οχτώ ώρες για ό,τι θέλουμε" ήταν το αίτημα του εργατικού κινήματος. Η απεργία της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Εργασίας με κέντρο το Σικάγο δεν άρεσε στα αφεντικά και το κράτος τους και η αστυνομία πυροβόλησε στις 3 Μάη εναντίον των απεργών. Τις επόμενες μέρες συνέλαβε τους ηγέτες των εργατών και τους οδήγησε στην κρεμάλα.
Μάης 1936: Οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας απεργούν, απαιτώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. Ο φασίστας Μεταξάς δίνει εντολή να διαλυθεί με κάθε τρόπο η απεργία και οι χωροφύλακες σκοτώνουν 9 καπνεργάτες.
Μάης 1944: οι ναζί κατακτητές και οι έλληνες συνεργάτες τους εκτελούν 200 κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, σε αντίποινα για την επίθεση των ανταρτών τους ΕΛΑΣ στους Μολάους στην οποία σκοτώθηκε ο στρατηγός Κρέντς και αρκετοί γερμανοί στρατιώτες.
Την Πρωτομαγιά τιμάμε τους αγώνες για δουλειά, ψωμί, παιδεία, ελευθερία και τριαντάφυλλα. Τιμάμε τους νεκρούς των εργατικών και αντιφασιστικών αγώνων. Τιμάμε αυτούς που έκαναν τις πρώτες προσπάθειες για την “έφοδο στον ουρανό” η θυσία τους άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι μνημόσυνο χαμένων δικαιωμάτων, αλλά προσκλητήριο μάχης.

Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά, πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση εργατών στην εξέγερση, πλανάσθε μα την αλήθεια”, δήλωνε ο Αύγουστος Σπάις ένας από τους μελλοθάνατους εργάτες της εξέγερσης του Σικάγο.
Σήμερα ξηλώνονται τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα. Η απειλή του φασισμού και του πολέμου μέσω των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών κάνουν την εμφάνισή τους και αποδομούνται τα δημόσια αγαθά.
Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Σικάγο, μια νέα χάρτα θεσμών και δικαιωμάτων, μια νέα κοινωνική οργάνωση απαλλαγμένη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, χωρίς φτώχεια, πόλεμο και φασισμό.

Την Τρίτη 1η Μαΐου διαδηλώνουμε:

  • Για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.
  • Λέμε όχι στο μίσος των νεοναζί και διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες με σύνορα ανοιχτά για ελεύθερες μετακινήσεις.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθήνας