ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Την Κυριακή 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Δήμου Αθηναίων με τίτλο “Βρισκόμαστε - Γιορτάζουμε μαζί στον Ελαιώνα”, σε συνεργασία με τις Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στη Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα.
Σαν Ένωση προσκληθήκαμε σαν παρατηρητές σε μία από τις συναντήσεις για την προετοιμασία της εκδήλωσης, όπου εκφράσαμε την αντίθεση μας για την εμπλοκή των Μ.Κ.Ο. στη διοργάνωσή της.
Η Ένωσή μας έχει ήδη πραγματοποιήσει, χωρίς τυμπανοκρουσίες, μια ουσιαστική εκδήλωση γνωριμίας με τους γονείς των προσφυγόπουλων που φοιτούν στα σχολεία μας. Οι Σύλλογοί μας και τα μέλη μας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, υποδέχτηκαν τις πρώτες ΔΥΕΠ και αγωνίστηκαν για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη. Επιδεικνύουμε έμπρακτα και καθημερινά την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους των πολέμων Είμαστε παρόντες σε όλες τις μάχες κατά του φασισμού και αντιταχθήκαμε σε φανερές ή κεκαλυμμένες ρατσιστικές πρακτικές (υποδοχή ΔΥΕΠ, ένταξη στα πρωινά τμήματα, λειτουργία Ειδικού Σχολείου).
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με την επιλογή του χώρου της εκδήλωσης, που νομιμοποιεί την γκετοποίηση και αναπαράγει την περιθωριοποίηση του προσφυγικού πληθυσμού. Επίσης θεωρούμε υποτιμητική την προβολή του “έργου” των Μ.Κ.Ο., έναντι αυτού των Συλλόγων μας. Πάγια θέση μας είναι πως το Σχολείο αποτελεί μέρος του φυσικού περιβάλλοντος των παιδιών και μπορεί να διαμορφώσει το παιδαγωγικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο για την κοινωνικοποίησή τους.
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στον πόλεμο που είναι η αιτία του προσφυγικού και να διεκδικούμε την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, ανοιχτές πόλεις και ανοιχτά σύνορα για όλους.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και το Δήμο Αθηναίων, να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων, που είναι η στελέχωση με εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις και η επίλυση – αναβάθμιση του κτηριακού.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθήνας