8 Μάρτη: αγωνιζόμαστε για τη γυναικεία απελευθέρωση!

Η φετινή παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 του Μάρτη, αποκτάει διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα νέα χαρακτηριστικά. Η Ημέρα της Γυναίκας μόνο επετειακή δεν είναι! Είναι σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια. Η περσινή απεργία των γυναικών στην Ισπανία έβγαλε 5.5 εκατομμύρια γυναίκες στο δρόμο με το σύνθημα «αν σταματήσουμε εμείς, σταματάει ο κόσμος».
Παρά τους αγώνες για τα δικαιώματα και την ισότητα των γυναικών, που έχουν επιβάλλει σημαντικές κατακτήσεις, η ανισότητα παραμένει. Την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων, οι εργαζόμενες γυναίκες χτυπιούνται διπλά και τριπλά. Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται καταπίεση. Ο εξαναγκασμός σε σκληρή και χαμηλότερα αμειβόμενη εργασία, η έλλειψη φροντίδας για τη μητρότητα, η βία, η σωματεμπορία, οι βιασμοί ακόμα και η ενδοοικογενειακή βία, σηματοδοτούν τις συνθήκες ζωής των γυναικών ακόμα και των “αναπτυγμένων” χωρών της δύσης. Οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις ακόμα και σήμερα είναι κομμάτι του "πολιτισμού” της κοινωνικής μας οργάνωσης.
Η Ελλάδα υπέγραψε το 2018 τη “Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης”, ώστε να εναρμονιστεί η εθνική νομοθεσία με το νομικό πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αφορά στην καταπολέμιση της βίας κατά των γυναικών σε όλες της τις μορφές, στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταστολή τους. Παρά τα μεγάλα λόγια για τις πολιτικές ισότητας στην ΕΕ, οι εργαζόμενες γυναίκες πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, τα ποσοστά ανεργίας τους είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ οι γυναίκες αποτελούν κατά κύριο λόγω τη στρατιά των ελαστικά, κακώς αμειβόμενων, ανασφάλιστων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις (όπως αυτή του δικαστηρίου της ΕΕ, που νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων) εντείνει συνεχώς τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Σε αυτό το απαράδεκτο τοπίο στην ΕΕ, η Ελλάδα πρωτοστατεί αρνητικά εμφανίζοντας τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας των φύλων στην Ε.Ε. Με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος. Πέρα όμως από αυτά, παρατηρείται αύξηση των σεξιστικών επιθέσεων ακόμα και μέσα στους χώρους δουλειάς. Σε αυτή την εικόνα προστίθενται πάνω στις γυναίκες και τα βάρη από τη διάλυση των γηροκομείων, των παιδικών σταθμών, της υγείας και της παιδείας, η επέλαση των μνημονίων και της διαρκούς λιτότητας.

Οι γυναίκες πρέπει να παλέψουν να διατηρηθούν
και να πολλαπλασιαστούν τα κεκτημένα τους

Στο σημερινό κόσμο προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά η ανάγκη της πάλης για τα δικαιώματα των γυναικών για δουλειά, ίση αμοιβή, προστασία της μητρότητας, μέτρα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας, σεβασμό και ίση μεταχείριση. Οι γυναίκες μπορούν να μη το βάλουν κάτω.

Να αντισταθούν στο κατεστημένο που θέλει να γυρίσει στο μεσαίωνα τα δικαιώματα όλων μας. Μαζί με τους άνδρες να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ειρήνη, το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, για μια κοινωνικά απελευθερωμένη και χειραφετημένη κοινωνία ίσων δικαιωμάτων για όλους.

Όλες και όλοι εμείς, συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση
8 Μάρτη, στις 14:00 στην πλ. Κλαυθμώνος

Το Δ.Σ. της Ένωσης γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων