Η ΣΗΜΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ


Η ΣΗΜΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ



Με βάση το ΠΔ 79/2017, άρθρο 3, παράγραφος 5, ο ορισμός του σημαιοφόρου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση γίνονταν κατόπιν κλήρωσης στο σύνολο των μαθητών της ΣΤ’ τάξης.

               Επρόκειτο για ένα θετικό μέτρο αφού άμβλυνε ανισότητες, διακρίσεις, διαχωρισμούς και  αποκλεισμούς, ήταν μια πολιτική θέση που απέβλεπε σε ένα συμπεριληπτικό μοντέλο εκπαίδευσης και κατ΄επέκταση σε μια συμπεριληπτική και δίκαιη κοινωνία.

  Με την νέα τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας (16/10/2019) που άφορα στην διαδικασία επιλογής σημαιοφόρου, η παράγραφος 5 του  άρθρου 3 του ΠΔ 79/2017 τροποποιείται ορίζοντας τον σημαιοφόρο με βάση την επίδοση στα μαθήματα και έτσι η σημαία γίνεται ΒΡΑΒΕΙΟ, σε μία ούτως ή άλλως προβληματική διαδικασία, αυτή των μαθητικών παρελάσεων, που προάγει τον μιλιταρισμό. Έτσι πέρα από το ότι οι μαθητές μπαίνουν σε μια διαδικασία ανταγωνισμού, τίθενται και διλήμματα ικανότητας και μη ικανότητας, καταλληλότητας και μη καταλληλότητας, στιγματίζοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες με χαμηλότερη επίδοση, ως μη ικανούς να φέρουν την σημαία.

Η Ένωση Γονέων της Τρίτης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας, εκφράζει την αντίθεσή της στην ιδεοληπτική επανασύνδεση της αριστείας με την σημαία.

Καλούμε την Υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει την όλη αναχρονιστική διαδικασία των μαθητικών παρελάσεων,  να σκύψει και να λύσει τα μακροχρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης και όχι να εξαντλείται το ενδιαφέρον της στον τρόπο επιλογής σημαιοφόρου ή θέτοντας χρονικό όριο περάτωσης σπουδών.
Το Δ.Σ. της Ένωσης