Σύλλογος Γονέων 77ου ΔΣΑ- Ανακοίνωση για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την παιδεία.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 77ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ



Προς

Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

 Ένωση Γονέων 3ης Δημοτικής Κοινότητας Δ. Αθηναίων



Θέμα:  Ανταπόκριση στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής σε σχέση με το  Σχέδιο Νόμου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 77ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, συντάσσει τους αγώνες του με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τις υπερκείμενες οργανώσεις τους, καθώς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, που με επιχειρήματα και δράσεις, ζητούν την απόσυρση του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου.                 

Θεωρούμε τη νομοθέτηση εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων μετακίνησης, ώστε να αποκλειστεί εκ προοιμίου κάθε δυνατότητα αντίδρασης, πολιτικά και κοινωνικά ανήθικη.

 Το γεγονός ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών/ τριών, οι ανάγκες του σχολείου σε υλικοτεχνικό υλικό,  οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των δασκάλων και άλλων εργαζομένων στις σχολικές δομές, τα αιτήματα των γονέων και κηδεμόνων, καταδεικνύει κατάφορα το εξουσιαστικό μένος της κυβέρνησης,  που θέλει να νομοθετεί χωρίς διάλογο και  βάζει στην άκρη τις όποιες κοινωνικές επιταγές και ανάγκες, κατασκευάζοντας ένα ανταγωνιστικό σχολείο που θα περιθωριοποιεί την μεγαλύτερη μερίδα μαθητών, ένα σχολείο που θα λειτουργεί ως μηχανισμός κοινωνικού ελέγχου.

Πρόκειται για την ίδια εχθρική στάση απέναντι στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, για την οποία η ίδια η ζωή και οι τρομερές δοκιμασίες που περνά αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα, καταδεικνύουν την ανάγκη ύπαρξης ενός κοινωνικού κράτους, που θα διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου

Θέλουμε να επισημάνουμε στην Υπουργό Παιδείας, ότι δεν είμαστε υπήκοοι, είμαστε πολίτες και έχουμε δικαίωμα στον διάλογο.

Ζητούμε να λάβει υπόψη της, ότι διαφωνούμε με την σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου, καθώς και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο από 22 στους 26, όπου καθιστά αδύνατη την ομαλή λειτουργία της τάξης και μειώνει τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Διαφωνούμε με την Τράπεζα Θεμάτων από την Α΄ Λυκείου για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, καθώς και τη μετατροπή του λυκείου σε «εξεταστική αρένα».      

   Διαφωνούμε με τα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Ζητούμε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των απαραίτητων υποστηρικτικών δομών του σχολείου και τη στελέχωσή τους με το αντίστοιχο προσωπικό, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι.

Ζητούμε να μην νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων που οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην εκπαίδευση.

 Ζητούμε να απαλειφθεί το ηλικιακό όριο των 17 ετών για εγγραφή στα ΕΠΑΛ ώστε να μπορέσουν οι  μαθητές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην ειδικότητα της επιλογής τους.

Διαφωνούμε με την επαναφορά  της εγγραφής της διαγωγής στα απολυτήρια του Γυμνασίου και Λυκείου.Είναι αδιανόητο να νομοθετεί η Υπουργός με τρόπο που αντιμετωπίζει τα παιδιά ως τους παραβατικούς του μέλλοντος,  στιγματίζοντάς τα, εφ’ όρου ζωής.

Οι σκληρές ποινές, με την αύξηση του αριθμού αποβολών, επιθυμεί να  μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς, από λειτουργούς σε όργανα της τάξης. Η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η αγάπη που καλλιεργούνται μέσα στο σχολείο από την καθημερινή δυναμική του, αποβάλλονται.

Ζητούμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου. Ζητούμε τα αιτήματα παιδιών, εκπαιδευτικών και δασκάλων να γίνουν σεβαστά.

Είμαστε πολλοί και είμαστε μαζί.

Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 77ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

                Η Πρόεδρος                                      Η Γραμματέας

            Ελένη Μπιλίνη                                   Ευτυχία Κιουρτίδου