Για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση κάμερας


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΜΕΡΑΣ

Στις 8/5/2020, το βράδυ και σε συνθήκες πανδημίας, η υπουργός παιδείας κα Νίκη Κεραμέως καταθέτει στη Βουλή μια τροπολογία με 2 ρυθμίσεις, σε νομοσχέδιου άλλου χαρτοφυλακίου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η μία εκ των ρυθμίσεων αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με ταυτόχρονη διδασκαλία, με χρήση κάμερας, σε μαθητές που βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες ως φυσικές παρουσίες και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, όπως  προβλέπεται σε συνθήκες εκτάκτου και απρόβλεπτου γεγονότος.

Πρόκειται για ένα αντεκπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό μέτρο που υπονομεύει  την δημοκρατική λειτουργία του σχολείου. Η εκπαιδευτική διαδικασία  είναι σχέση δυναμική, είναι σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, μια σχέση πλούσια σε συναισθήματα και απαιτεί την φυσική παρουσία και των δύο μερών. Σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων και απαιτεί την φυσική παρουσία των μερών. Στο σχολείο η μάθηση επιτυγχάνεται μέσω της ελεύθερης έκφρασης, της διακίνησης ιδεών, της ανταλλαγής απόψεων, της κριτικής, ακόμα και της σύγκρουσης.

Λέμε ΟΧΙ στον ηλεκτρονικό χαφιεδισμό που επιβάλλει το Υπουργείο

Ως  Ένωση Γονέων της 3ης δημοτικής κοινότητας λέμε όχι στην τροπολογία για την εισαγωγή κάμερας στα σχολεία και τη live streaming μετάδοση των μαθημάτων. Αν σήμερα ο «Μεγάλος Αδερφός» μπει στις τάξεις, αύριο θα μπει στους διαδρόμους και στα γραφεία των εκπαιδευτικών και γιατί όχι και στα σπίτια μας.

Η χρήση κάμερας θα έχει αρνητική επίδραση στον ψυχικό-συναισθηματικό κόσμο των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Θα ακυρώσει το ρόλο του σχολείου σαν φορέα κοινωνικοποίησης, όπου ο μαθητής χτίζει την σχέση του με τους “σημαντικούς άλλους” (τους δασκάλους και του συμμαθητές). Θα γίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη της αμφίδρομης επικοινωνίας μέσω μιας ανατροφοδοτούμενης διαδικασίας μετάδοσης πληροφοριών και συναισθημάτων. Αναρωτιόμαστε, πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται η κάμερα και να μαγνητοσκοπείται το μάθημα όταν σωστά απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, η βιντεοσκόπηση σχολικών εκδηλώσεων και όταν δεν ανακοινώνονται δημόσια  τα ονόματα των επιτυχόντων των πανελληνίων εξετάσεων επικαλούμενοι την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία για 10 μέρες με τη λειτουργία καμερών. Προκαλεί εντύπωση το όψιμο ενδιαφέρον να μην χαθούν μαθήματα, από τους ίδιους που αφήνουν χωρίς καθηγητές μέχρι το Δεκέμβρη ακόμα και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Τα σχολεία μας για να λειτουργήσουν ομαλά δεν έχουν ανάγκη από κάμερες, αλλά από ανθρώπους. Να γίνουν διορισμοί δασκάλων και καθηγητών, καθαριστών, βοηθητικού προσωπικού, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Εκφράζουμε τέλος την αντίθεσή μας στο να λάβουν υπόψη τους ως κριτήριο βαθμολόγησης  των μαθητών οι εκπαιδευτικοί  την συμμετοχή τους ή μη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν προαιρετική και δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση σε τεχνολογικό εξοπλισμό.



Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων& Κηδεμόνων  3ης ΔΚΑ