Κοινή Σύσκεψη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 3ης Δ.Κ. Αθηνών με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Ο Παρθενώνας" και την Έ ΕΛΜΕ Αθήνας.

 Κοινή Σύσκεψη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 3ης Δ.Κ. Αθηνών με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Ο Παρθενώνας" και την Έ ΕΛΜΕ Αθήνας.

 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας», που εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων των γειτονιών μας και η Έ ΕΛΜΕ Αθήνας που εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 3ης Δ.Κ. Αθηνών για σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης στα σχολεία μας και τον συντονισμό για από κοινού δράση. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29/9 στην έδρα της Ένωσης και έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι από τα ΔΣ των οργανώσεων καθώς και αντιπρόσωποι από τις απολυμένες καθαρίστριες του Δήμου Αθήνας και αναπληρωτών δασκάλων. Παρά την διαφορετικότητα των προσεγγίσεων των παρευρισκόμενων η σύσκεψη ανέδειξε γλαφυρά την τραγική κατάσταση που βιώνουμε εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, μας έφερε κοντά και αποφασισμένους να αγωνιστούμε μαζί για το σχολείο που αξίζουν τα παιδιά μας.

Οι εικόνες και τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι χαρακτηριστικά: Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν φέτος ανέρχονται πανελλαδικά στους 20.000 όταν πέρυσι ήταν 42.000 και εντωμεταξύ έχουν συνταξιοδοτηθεί 5.000 εκπαιδευτικοί. Τα κενά στα περισσότερα σχολεία είναι τεράστια, ενώ θα μεγαλώσουν αν ο μη γένοιτο αρρωστήσει κάποιος εκπαιδευτικός ή χρειαστεί να λείψει καθώς δεν επαρκούν οι αναπληρωτές για να καλυφθεί το κενό. Σε πολλά Δημοτικά στις γειτονιές μας δεν λειτουργεί το ολοήμερο και σε αρκετά Γυμνάσια / Λύκεια υπάρχουν κενές ώρες. Οι προσλήψεις που ανακοινώνει το ΥΠΑΙΘ κάθε τόσο δεν υπάρχουν ούτε στα χαρτιά. Δωρεάν τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές που αρρωσταίνουν δεν προβλέπονται. Στην πλειονότητα των σχολείων μας επικρατεί έντονος συνωστισμός με 20-25 παιδιά ανά τάξη. Η πολιτική ηγεσία δεν θέλει να ακούσει για μείωση του αριθμού των μαθητών και εμένει στο νομοσχέδιο που πέρασε το καλοκαίρι. Οι διευθύνσεις της δευτεροβάθμιας δεν εισηγούνται θετικά στο αίτημα των καθηγητών για χρήση κοντινών αχρησιμοποίητων δημοτικών κτιρίων ούτε στο άνοιγμα κλειστών αιθουσών που δεν θα κοστίσει τίποτα στο κράτος. Τα σχολεία δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας πέρα από μάσκες και αντισηπτικά ενώ ο Δήμος της Αθήνας δεν προβαίνει σε επιπλέον χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Λείπουν 150 καθαρίστριες από τα σχολεία της Αθήνας, την ώρα που το ΥΠΕΣ απέλυσε μετανάστριες καθαρίστριες θωρακισμένο πίσω από την πρόβλεψη του ΦΕΚ 3485 / 22 - 08 – 2020 για κτήση ιθαγένειας και κατοχή πιστοποιητικού ελληνομάθειας ως προϋπόθεση για την πρόσληψή τους. Στις εκκλήσεις για επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών αλλά και για επιπλέον προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας το ΥΠΕΣ νίπτει τας χείρας του λέγοντας ότι δεν έχει λεφτά, τη στιγμή που η πλειονότητα των σχολείων λειτουργεί με 1 καθαρίστρια, σε πολλές περιπτώσεις με παράτυπες αποσπάσεις συμβασιούχων με άσχετη ειδικότητα από άλλες υπηρεσίες,  όταν δεν φτάνουν ούτε 2 υπό τις συνθήκες έκρηξης της πανδημίας. Αίθουσες δεν απολυμαίνονται ενώ τα κοινόχρηστα εργαστήρια Γυμνασίων και Λυκείων δεν καθαρίζονται όποτε αποχωρεί ένα τμήμα για να μπει άλλο. Το ΥΠΑΙΘ θεωρεί πως με την ολοήμερη και αδιάλειπτη χρήση της μάσκας έλυσε το πρόβλημα, αδιαφορώντας παντελώς για παιδιά με αναπνευστικά ή ψυχικά προβλήματα. Καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται για την αποφυγή στιγματισμού παιδιών που έχουν νοσήσει ή για τα οποία υπήρξαν υποψίες νόσου. Ταυτόχρονα, το καμπ του Ελαιώνα βρίσκεται σε καραντίνα και οι μαθητές των σχολείων μας, στα οποία πολλοί εξ αυτών φοιτούν εδώ και 4 χρόνια, βρίσκονται εκτός μαθησιακής διαδικασίας.

Ο συνωστισμός και οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα προστασίας σε συνδυασμό με τις αλλοπρόσαλλες υγειονομικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθεί το προσωπικό των σχολείων δημιουργούν τεράστια επιβάρυνση του διδακτικού έργου και πλήρη αδυναμία τήρησης των κανόνων υγιεινής. Η πολιτική ηγεσία της χώρας και του Δήμου δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και εμμένουν στην επικίνδυνη τόσο για την υγεία και την μόρφωση των μαθητών όσο και την υγεία των εκπαιδευτικών, των γονέων και των οικογενειών τους, πολιτική τους. Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι η τακτική του ΥΠΑΙΘ θα φέρει αναγκαστικά την κυβέρνηση μπροστά είτε στο ενδεχόμενο να θρηνήσουμε θύματα είτε στο κλείσιμο των σχολείων για μία ακόμα φορά και την επαναφορά του αποτυχημένου και αντι διδακτικού μέτρου της τηλεκπαίδευσης και του μαθήματος - reality show. Η πολιτική ηγεσία την ίδια στιγμή κουνάει το δάχτυλο στους μαθητές που προχωρούν σε καταλήψεις και τους γονείς που αντιστέκονται ως δήθεν υποκινητές και τους κατηγορεί ότι θέλουν κλειστά σχολεία όταν είναι εκείνη που με την πολιτική της μαθηματικά οδηγεί στο κλεισιμο τους.

Εκπαιδευτικοί και γονείς με μία φωνή συμφωνήσαμε πως αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η πλήρης εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία μας με την θέσπιση ορίου των 15 μαθητών ανά τάξη ή ακόμα λιγότερους αν ο χώρος της αίθουσας δεν επαρκεί να τηρηθούν οι αποστάσεις. Με το όριο αυτό εξυπηρετούνται οι υγειονομικές προϋποθέσεις και βελτιώνεται η διδακτική / παιδαγωγική διαδικασία. Και είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για την πλήρη κάλυψη των κενών, μόνιμες προσλήψεις καθαριστριών για την εξασφάλιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και βοηθητικού προσωπικού. Δωρεάν τεστ για όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς όποτε χρειαστεί. Άμεση επιπλέον χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές και κάλυψη όλων των μονάδων με τα απαραίτητα μέσα υγιεινής και προστασίας.

Η σύσκεψη αποφάσισε οι οργανώσεις μας να κινηθούν συντονισμένα και αποφασιστικά για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και της υγείας των παιδιών, των εργαζόμενων και των γονέων, για να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να ξανακλείσει τα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε:

1. Η έκδοση κοινής ανακοίνωσης των οργανώσεων

2. Η έκδοση κοινής αφίσας

3. Στήριξη των μαθητικών κινητοποιήσεων και της διαδήλωσης της 31/09

4. Να παρθεί πρωτοβουλία των τριών οργανώσεων για κοινή κινητοποίηση στον Δήμο ή/και τις Διευθύνσεις

5. Στήριξη του αιτήματος των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών για την επαναπρόσληψή τους, με έκδοση ψηφίσματος και διεκδίκηση επιπλέον προσλήψεων από το ΥΠΕΣ

6. Η απεύθυνση στις όμορες Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων 1ης Δ.Κ. Αθηνών, Ταύρου – Μοσχάτου και Δάφνης – Υμηττού για συντονισμό.