8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΧΖΑΤ ΛΟΥΚΜΑΝ

8 χρόνια κλείνουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου 2013 οπότε ο εργάτης - μετανάστης Σαχζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε στα Άνω Πετράλωνα από δύο φασίστες μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του, με μοναδική αιτία τη διαφορετική καταγωγή του. Η οργή για την ρατσιστική δολοφονία από τον κόσμο της γειτονιάς και της Αθήνας αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό του αγώνα για το ξεσκέπασμα της εγκληματικής δράσης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Οι μεγάλες και διαρκείς αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν ιδιαίτερα έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οδήγησαν τη Χρυσή Αυγή στα δικαστήρια και την τελική της καταδίκη της 7ης Οκτωβρίου, η οποία συνοδεύτηκε από την μεγαλύτερη αντιφασιστική συγκέντρωση των τελευταίων ετών.

Σήμερα οι δολοφόνοι του Λουκμάν, Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος βρίσκονται στις φυλακές αμετάκλητα καταδικασμένοι για την δολοφονία του και πρωτόδικα καταδικασμένοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, παρέα με την πλειονότητα της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ωστόσο η δολοφονία του θα παραμένει αδικαίωτη όσο εξακολουθούν και εντείνονται οι κρατικές ρατσιστικές πολιτικές εις βάρος των προσφύγων και μεταναστών, όσο κυκλοφορούν ελεύθεροι καταδικασθέντες και φυγόδικοι νεοναζί και οι δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου, εκμεταλλευόμενοι την κρατική ανοχή απέναντί τους και τις συνθήκες αυταρχισμού και «εξαίρεσης» που καλλιεργεί η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο στοχοποιούνται όσοι αντιτίθενται στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την ίδια ώρα που κλείνει τα αυτιά της όχι μόνο στις προτάσεις της σχολικής κοινότητας και των υγειονομικών, αλλά ακόμα και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν έχει τελειώσει τη στιγμή που, με πρόσχημα τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, μπαίνουν στο γύψο δικαιώματα και ελευθερίες, το δικαίωμα στην απεργία και τις διαδηλώσεις.

 

Τα παιδιά μας αξιώνουμε και πρέπει να μεγαλώσουν σε ασφαλή περιβάλλοντα με αξιοπρέπεια και σεβασμό απέναντι στη ζωή, με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Διεκδικούμε να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες και μετανάστες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αγωνιζόμαστε για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας, καταγωγής και κοινωνικής τάξης. Παλεύουμε για δημόσιες δαπάνες για τα σχολεία και τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξασφάλιση δωρεάν παιδείας και υγειονομικής κάλυψης και στέγασης για όλους. Λέμε όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς και τους πολεμικούς ανταγωνισμούς που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τις πατρίδες τους.

 

Στηρίζουμε τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις της γειτονιάς μας στη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν.