Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ CONTAINERS- ΧΤΙΣΤΕ ΣΧΟΛΕΙΑ!

 Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ CONTAINERS- ΧΤΙΣΤΕ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την προσχολική αγωγή κατά την επόμενη σχολική χρονιά 2021-22 μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς πρόχειρος και εξόχως προβληματικός. Διαπνέεται από σχεδιαστικές αρχές παροδικότητας και προσωρινότητας, ελαχιστοποίησης του κόστους καθώς και παντελούς απουσίας αντίληψης για τις ανάγκες των παιδιών μιας εξαιρετικά ευαίσθητης ηλικίας που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα της σχολικής ζωής τους. Επιπλέον δημιουργεί δομικά προβλήματα στα Δημοτικά Σχολεία στο οποία σχεδιάζεται η εγκατάσταση προ-νηπιακών τμημάτων.

Ειδικότερα για το 76ο Δημοτικό Σχολείο προγραμματίζεται η εγκατάσταση προ-νηπιακών τμημάτων στην αίθουσα εικαστικών και τη βιβλιοθήκη του σχολείου, ενώ στο 72ο Δημοτικό Σχολείο στην αίθουσα υποδοχής η οποία φιλοξενεί προσφυγόπουλα από τον Ελαιώνα. Προφανώς ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί πως στην πρώτη περίπτωση οι αίθουσες εργαστηρίων και η βιβλιοθήκη είναι «πολυτέλειες» ενώ στη δεύτερη δεν κατανοούμε αν υπολογίζει στην έξωση των προσφυγόπουλων από την εκπαιδευτική διαδικασία ή συνολικά των οικογενειών τους από την περιοχή μας. Και στις δύο περιπτώσεις τα προνήπια θα συνωστίζονται σε μικρές αίθουσες, θα προαυλίζονται μαζί με τους μαθητές του Δημοτικού και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τουαλέτα θα υποχρεώνονται να διασχίζουν ολόκληρο το σχολικό συγκρότημα έως την άλλη άκρη του. 

Παρόμοια θα είναι η κατάσταση για τα προνήπια/νήπια του 54ου Νηπιαγωγείου που θα εγκατασταθούν στην πίσω αυλή του 63ου Γυμνασίου, με τη διαφορά ότι θα εγκατασταθούν εντός κοντέϊνερ «πολυτελείας». Στην πραγματικότητα πρόκειται για μεταλλικές κατασκευές που θα εξασφαλίζουν παγωνιά τον χειμώνα και αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι – αλήθεια, θα λειτουργούν τα ανθυγιεινά κλιματιστικά τόσες ώρες; Με χημικές τουαλέτες εντός τους και σε παντελώς ακατάλληλο χώρο επί της διασταύρωσης Ορφέως και Αμφιπόλεως, σε κεντρικό σημείο περάσματος καθημερινά δεκάδων φορτηγών προς και από τα γειτονικά εργοστάσια και αποθήκες φορτο-εκφόρτωσης, εξασφαλίζοντας καθημερινή εκπομπή ρυπογόνων παραγόντων και ηχορύπανσης για τα νήπια. Η λύση της εγκατάστασης του 54ου Νηπιαγωγείου στο αδειανό «Πέτρινο Κτήριο» επί της οδού Σπυρου Πάτση που προτείνουν οι γονείς δεν προκρίνεται από τον Δήμο, ο οποίος, ανατρέποντας και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προφανώς έχει διαφορετικές προτεραιότητες από την εξασφάλιση της υγείας και της αποτελεσματικής προσχολικής αγωγής.

Αρνούμαστε να συναινέσουμε στην αντιμετώπιση των νηπίων μας ως πρόβλημα που επιδέχεται προσωρινές λύσεις. Αρνούμαστε να συναινέσουμε στην υποβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας στα Δημοτικά με την απόσπαση χρήσιμων και απαραίτητων αιθουσών. Αρνούμαστε να συναινέσουμε στην αντιμετώπιση των προσφυγόπουλων ως παιδιών δεύτερης κατηγορίας ή ακόμα χειρότερα ως αόρατων παιδιών. 

Διεκδικούμε την εφαρμογή μας δίχρονης προσχολικής αγωγής με την εγκατάσταση μονάδων σε νέα κατάλληλα κτίρια μέχρις ότου ανεγερθούν νέες σύγχρονες σχολικές μονάδες υπό την ευθύνη του Δήμου, του Υπουργείου και της Πολιτείας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για δημόσια δωρεάν παιδεία.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 στις 4μμ στην Πλατεία Κοτζιά, μπροστά στο Δημαρχείο, όπου θα συζητείται το θέμα της δίχρονης προσχολικής αγωγής. 

Το Δ.Σ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 3ης Δ.Κ. Αθηνών