Μήνυμα της Ένωσης Γονέων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Μήνυμα της Ένωσης Γονέων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας τιμά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 και τον πολύχρονο αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας, που συνέβαλαν στην πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι στους χιλιάδες ανθρώπους που εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στη Χούντα, έχοντας στα «χείλη» τα συνθήματα «Κάτω ο φασισμός», «Δημοκρατία», «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ - ΄Εξω το ΝΑΤΟ».

Ο φοιτητικός ξεσηκωμός που ξεκίνησε στις 14 Νοέμβρη του 1973, αποτέλεσε την κορύφωση των αντιδικτατορικών δράσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, ενώ μέσα σε λίγες ώρες φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, γέμισαν τους γύρω δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στη Χούντα και στον αυταρχισμό, αψηφώντας τις δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού που προχωρούσαν σε συλλήψεις και χτυπούσαν «στο ψαχνό». Τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη δίνεται εντολή στο τανκ που βρίσκεται στην πύλη του Πολυτεχνείου να εισβάλλει, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες νέους.

Η εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 και τα οράματα της, είναι ορόσημο για το παρόν και το μέλλον. Τα αιτήματα για «Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία» εξακολουθούν σήμερα να μας οδηγούν, να μας διδάσκουν και να μας εμπνέουν.

Η διεκδίκηση ωστόσο για «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία» διανύει παράλληλη τροχιά με τη διεκδίκηση για υγεία, δεν συμβαδίζει με τις ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό στον χώρο της παιδείας και της υγείας.

- Δεν συμβαδίζει με την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που σχεδίασε την αυτονομία, την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση της σχολικής μονάδας, ωθώντας την να λειτουργεί σαν επιχείρηση.

- Δεν συμβαδίζει με των αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα των συγχωνεύσεων  τμημάτων.

- Δεν συμβαδίζει με την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα σύγχρονο, συμπεριληπτικό σχολείο που θα μορφώνει και θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά!

Παλεύουμε για τα δημοκρατικά δικαιώματα σε μια εποχή που δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσους έχουν ανάγκη.

Επαγρυπνούμε απέναντι στον σύγχρονο φασισμό όποια μορφή κι αν παίρνει. Δεν δίνουμε  καμία ανοχή στα ναζιστικά μορφώματα, στους υμνητές της Χούντας και στην αναπαραγωγή του ακροδεξιού λόγου από όπου και αν  προέρχεται. Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναβάλουν τη Δημοκρατία στο «γύψο».

Χρέος μας είναι να μην ξεχαστούν οι θυσίες και οι αγώνες του ελληνικού λαού.

Τιμούμε τους αγωνιστές και τα θύματα της 7ετίας.

ΔΕΝ  ΣΙΩΠΟΥΜΕ……


Κατάθεση στεφάνου την Τετάρτη 16 Νοέμβρη (συνάντηση στη διασταύρωση Πατησίων & Στουρνάρη στις 15.15’ μ.μ.)

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων

 

Νοέμβρης 2022