Σύλλογος Γονέων 73ου ΔΣΑ - Στήριξη στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

 Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων 3ης Δ.Κ. Δήμου Αθηναίων

Σφηττίων 1 & Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα



Αξιότιμες/οι Κυρίες - Κύριοι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, 
Αξιότιμα μέλη της Ενωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 3ης ΔΚΑ, 
σας προωθούμε την επιστολή στήριξης του Συλλόγου Γονέων του 73ου Δημοτικού Αθήνας, μέλους της Ενωσης Γονέων 3ης ΔΚΑ, στον αγώνα του ΣΕΑ, για την παραμονή του στην έδρα του επι της οδού Ερμού 134 στο Θησείο, την οποία και συνυπογράφουμε. 

Για το Δ.Σ.
η Πρόεδρος                                η Γεν. Γραμματέας
Αγγελική Ανδριωμένου             Μαρία - Στέλλα Μπαλούρδου

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων                                                

73ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Αθηναίων

Τρώων 2, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα, ΤΚ.11851                               Αθήνα, 16/8/2023

Πληροφορίες: 6974615683

Email:syllogos73ds@gmail.com                   


      

 Σχετικά με την ανάκληση από το Υπουργείο Πολιτισμού της απόφασης παραχώρησης χρήσης του κτιρίου που εδρεύει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επί της οδού Ερμού 134-136 στο Θησείο


Παραμονή δεκαπενταύγουστου, το Υπουργείο Πολιτισμού με μεθοδευμένες ενέργειες, εξέδωσε απόφαση με την οποία πετάει έξω από το κτίριο της οδού Ερμού 134-136 το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Σε συνεργασία με φερόμενους δημοσιογράφους που δεν επιτελούν το έργο ελέγχου της εξουσίας, εντελώς αυθαίρετα και εκδικητικά, τιμωρεί και λογοκρίνει τον ΣΕΑ, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο χώρο του κτιρίου στις 18/7/2023 με θέμα το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, όπου η εγκληματική πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο και των ελληνικών αρχών  δολοφόνησε 650 πρόσφυγες/ισσες και μετανάστες/στριες.


Είναι προφανές, ότι μια οργανωμένη πολιτεία που θέλει να είναι στην πράξη δημοκρατική και πλουραλιστική, δεν συμπεριφέρεται αλαζονικά, αυταρχικά, κατασταλτικά. Πέρα από το νομικά έωλο της υπουργικής απόφασης, η ουσία βρίσκεται αλλού. Έχουμε μπροστά μας μια ωμή επέμβαση σε συνδικαλιστικά όργανα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, με υπόδειξη του τι είναι επιτρεπτό και τι όχι, ποιες δράσεις είναι συμβατές με το πολιτικό αφήγημα της κάθε κυβέρνησης και ποιες όχι. Αυτή η κατάσταση οφείλει να προβληματίσει κάθε σκεπτόμενο και δημοκρατικό πολίτη, καθώς αφορά την ουσία της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, την ελευθερία της συμμετοχής σε συλλογικά όργανα στους χώρους εργασίας, πλήττοντας βασικά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.


Στη προκείμενη περίπτωση έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια άκρως αυταρχική, αλαζονική και εκδικητική στάση του ΥΠΠΟ απέναντι σε σωματείο που με τη δράση του διεκδικεί, ενοχλεί τα συμφέροντα και υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το θέμα της Μυκόνου (ξυλοδαρμός αρχαιολόγου που αποκάλυψε σωρεία παραβάσεων από επιχειρήσεις εστίασης σε αιγιαλό), που υπήρξε καθοριστικό για το κίνημα που εξελίσσεται αυτό το καλοκαίρι στη χώρα για την υπεράσπιση δημόσιων χώρων με την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε παραλίες και ακτές. 


Πέραν αυτών, με την επιχειρούμενη έξωση, χάνεται άλλο ένα ζωντανό και ανοιχτό στη κοινωνία δημόσιο κτίριο, όπου στα 40 και πλέον χρόνια της παραχώρησης της χρήσης του στον ΣΕΑ (απόφαση του 1982 επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη) φιλοξένησε πλήθος εκδηλώσεων τόσο με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όσο και πολιτιστικό, όπως το Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων, δωρεάν cinema, βιβλιοπαρουσιάσεις όλων των εκδοτικών οίκων που υπάρχουν με ομιλητές/τριες κάθε πολιτικής απόχρωσης και μπαζαρ συλλογικοτήτων, ακόμα και summer camp για παιδιά!.

Τι πιο λογικό, θα πει κάποι@, σε μια χώρα όπου έχει μετατραπεί σε πάροχο υπηρεσιών σε τουρίστες, με νεοναζί μαχαιροβγάλτες να διασχίζουν ανενόχλητοι τη μισή επικράτεια για να δολοφονήσουν, με τρένα που πάνε και όπου βγει, με σχολικά κτίρια υπό κατάρρευση, με φωτιές που σβήνουν στη θάλασσα, με καταστροφή ζωτικών για την Αθήνα χώρων πρασίνου (λόφοι, άλση, πάρκα), με κοπή δέντρων στο βωμό του τουρισμού και της ανάπτυξης, με σφαίρες αστυνομικών να σφυρίζουν γύρω μας.


Η ουσία είναι, πως η καθημερινότητά μας γίνεται ακόμα πιο σκληρή και πιεστική, ακόμη πιο αβίωτη, σε μια πόλη που μετατρέπεται διαρκώς σε σύγχρονη φυλακή για τους κατοίκους της, όπου οι μόνοι που θα κυκλοφορούν ξέγνοιαστοι θα είναι τα μαύρα βανάκια των τουριστών και της αστυνομίας.....


Απέναντι σε όλο αυτό το καταθλιπτικό σκηνικό, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ το χτίσιμο δεσμών αλληλεγγύης, να σταθούμε  η μία δίπλα στον άλλο, να αναδείξουμε τις αξίες της συλλογικής ζωής και διεκδίκησης, ενάντια στην μαυρίλα της ιδιωτικοποιημένης ζωής.


Στηρίζουμε τον αγώνα του ΣΕΑ και δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε έμπρακτα άλλον ένα δημόσιο ανοιχτό χώρο που βρίσκεται υπό το κίνδυνο εμπορευματοποίησης και εκποίησής του στο ιδιωτικό κεφάλαιο. 


    

                                                        Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

 Κατερίνα Ιωαννίδου                                                      Γιώργος Πρέντζας