Επέτειος των 50 χρόνων απο τη φοιτητική εξέγερση του Νοέμβρη του 73

     Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την φοιτητική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973.

Στις 14 Νοεμβρίου του 1973, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι, γέμισαν τους δρόμους με επίκεντρο το Πολυτεχνείο, διαδηλώνοντας, ύστερα από 5,5 χρόνια ασφυξίας και φόβου, όπου χιλιάδες άνθρωποι εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και αγωνίστηκαν ενάντια στη Χούντα.

Με συνθήματα που παραμένουν ακόμα επίκαιρα όπως «Κάτω ο φασισμός», «Δημοκρατία», «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», «Επανάσταση Λαέ», «Έξω οι ΗΠΑ - ΄Εξω το ΝΑΤΟ», αντιμετώπισαν αστυνομία και στρατό που, όχι μόνο επιδίδονταν σε συλλήψεις και βία, αλλά σημάδευαν με ελεύθερους σκοπευτές ακόμα και περαστικούς.  Τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη το άρμα μάχης εισβάλει στο Πολυτεχνείο σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες νέους. Η εξέγερση φάνηκε σαν να νικήθηκε… Όμως νίκησε η Αξιοπρέπεια και οι Ελπίδες του Λαού. Ο αντιδικτατορικός αγώνας και η κορυφαία του στιγμή, η Εξέγερση του Πολυτεχνείου συνέβαλαν στην πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Το αντιδικτατορικό κίνημα δείχνει με το παράδειγμά του το δρόμο που και σήμερα πρέπει να ακολουθήσει η νεολαία. Τα αιτήματα για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Ειρήνη αλλά και το «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» εξακολουθούν 50 χρόνια μετά να περιμένουν την εκπλήρωσή τους.

Το έγκλημα εξόντωσης και εκδίωξης των Παλαιστίνιων και των Αρμενίων από τη γη τους. Οι συνεχείς δολοφονίες Ρομά και τόσων άλλων «διαφορετικών» ή «ξένων». Η δυναμική των φασιστικών και ρατσιστικών απόψεων ιδίως σε κομμάτι της νεολαίας. Τα πνιγμένα παιδιά -  πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο και οι κυνηγημένοι σε κάθε σύνορο. Η έξαρση της σεξουαλικής και φυλετικής βίας. Τα εγκλήματα που οφείλονται στις πολιτικές για τα κέρδη του Κεφαλαίου. Η ποινικοποίηση και καταστολή κάθε έκφρασης διαμαρτυρίας. Η εργασιακή ανασφάλεια, οι χαμηλοί μισθοί και η καθημερινότητα των εργατικών ατυχημάτων. Γεγονότα που δείχνουν πόσο απαραίτητο είναι ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην εξουσία, να αγωνιστεί και ανάμεσα σε άλλα να διεκδικήσει:

Μια σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν, συμπεριληπτική παιδεία που θα μορφώνει ολόπλευρα το κάθε παιδί και θα πλάθει ανθρώπους με δημοκρατικές ευαισθησίες, που θα δρουν με Αλληλεγγύη, θα αντιστέκονται σε κάθε μορφή φασισμού και θα αγωνίζονται για την Ειρήνη και το Δίκαιο.

 

Κατάθεση στεφάνου την 16η Νοέμβρη (συνάντηση στη διασταύρωση Πατησίων & Στουρνάρη στις 17.00 μ.μ.)

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων