11 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΧΖΑΤ ΛΟΥΚΜΑΝ

    11 χρόνια έχουν περάσει από τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 ημέρα δολοφονίας του μετανάστη- εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Άνω Πετράλωνα από δύο φασίστες μέλη της Χρυσής Αυγής.

Από τότε πολλά έχουν συμβεί... Η οργή του κόσμου και η αντίδρασή του για την ρατσιστική δολοφονία αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό του αγώνα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η εγκληματική δράση των νεοναζί καταδείχτηκε από τον λαό. Οι μεγάλες και διαρκείς αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν ιδιαίτερα έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα άνοιξαν τον δρόμο για την 7η Οκτωβρίου 2020, όπου η δικαστική καταδίκη συνοδεύτηκε από την μεγαλύτερη αντιφασιστική συγκέντρωση των τελευταίων ετών. Σήμερα οι δολοφόνοι του Λουκμάν, βρίσκονται στις φυλακές καταδικασμένοι για τη δολοφονία του αλλά και ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Λίγα όμως έχουν αλλάξει… Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν έχει τελειώσει. Αμέτρητα τα θύματα ρατσιστικής βίας: Ζακ Κωστόπουλος, Νίκος Σαμπάνης, Κώστας Φραγκούλης, Χρήστος Μιχαλόπουλος…. Είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που εναλλάσσονται στις ανακοινώσεις μας καταδίκης των ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος προσφύγων, μεταναστών, αδύναμων, φτωχών και «διαφορετικών» των τελευταίων ετών. Οι ρατσιστικές πολιτικές είναι αυτές που πνίγουν παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο και τους κυνηγούν σε κάθε σύνορο. Οι γυναικοκτονίες και η φυλετική βία εδράζονται σε ρατσιστικές αντιλήψεις. Δυστυχώς οι φασιστικές και ρατσιστικές απόψεις ενυπάρχουν σε κομμάτι της νεολαίας μας κυρίως, διότι η κυρίαρχη πολιτική τις έχει ανάγκη και τις γεννά.

Είναι απαραίτητο να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στην εξουσία και να αγωνιστούμε ώστε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ασφαλή περιβάλλοντα με Αξιοπρέπεια και Σεβασμό απέναντι στη Ζωή, με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης.

- Διεκδικούμε να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες και μετανάστες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

- Αγωνιζόμαστε για δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας, καταγωγής και κοινωνικής τάξης.

- Ζητάμε αύξηση της χρηματοδότησης στην υγεία και την παιδεία. Διεκδικούμε δωρεάν παιδεία, υγειονομική κάλυψη και στέγαση για όλους.

- Λέμε όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς και τους πολεμικούς ανταγωνισμούς που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τις πατρίδες τους. Αντιστεκόμαστε στο έγκλημα εξόντωσης και εκδίωξης των Παλαιστίνιων από τη γη τους.

Αντιφασιστικές εκδηλώσεις/πορείες στη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν στην Πλατεία Μερκούρη  στα Άνω Πετράλωνα θα γίνουν:  την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 στις 18:30 μ.μ. και το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 12.00 μμ.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων& Κηδεμόνων 3ης ΔΚΑ