Σύλλογος Γονέων 9ου ΓΕΛ - Στη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν


                                                                                                        Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2024


     Θέμα: Στη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν

 

                    Στις 17 Ιανουάριου  τιμούμε τη μνήμη  του εργάτη - μετανάστης Σαχζάτ Λουκμάν, που τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας  πριν 11 χρόνια έπεσε νεκρός στην συμβολή των οδών Τριών Ιεραρχών και Φυλασίων από ρατσιστικά κίνητρα  με 7 μαχαιριές,  από τους φασίστες – δολοφόνους Στεργιόπουλο και Λιακόπουλο, μέλη της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Η συμβολή του αντιφασιστικού κινήματος και της πακιστανικής κοινότητας ήταν καθοριστική ώστε οι δολοφόνοι του Λουκμάν να οδηγηθούν σε δίκη. Αν και πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, σε δεύτερο βαθμό η ποινή μετατράπηκε σε 21 χρόνια κάθειρξης και 5 μήνες φυλάκισης, «σπάζοντας» δυστυχώς τα ισόβια της πρωτόδικης καταδίκης.

Ο Σαχζάτ Λουκμάν ήταν ο πρώτος νεκρός σε μια σειρά φασιστικών επιθέσεων που είχαν  κίνητρα φυλετικά, ρατσιστικά, ταξικά, πολιτικά και οι οποίες είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2008 καταλήγοντας  στις 18/9/2013 στην δολοφονία του νεαρού αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Η δολοφονία Φύσσα έγινε η αιτία ώστε στις 7 Οκτωβρίου 2020 η Χρυσή Αυγή να καταδικαστεί  ως εγκληματική οργάνωση από το Α΄Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων· μια απόφαση  που αγκαλιάστηκε από όλον τον δημοκρατικό κόσμο και συνοδεύτηκε από μια μεγαλειώδη  αντιφασιστική συγκέντρωση.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν στάθηκε αρκετή ώστε να από – κανονικοποιηθούν και να εξαλειφθούν ρατσιστικές, ξενοφοβικές,  ομοφοβικές, μισαναπηρικές συμπεριφορές και στάσεις γι΄αυτό και ο αγώνας κατά του φασισμού πρέπει να είναι αδιάκοπος.  Όσο λοιπόν  η Μεσόγειος παραμένει ένας υγρός τάφος, όσο υπάρχουν «Ναυάγια της Πύλου», όσο ακροδεξιά μορφώματα εισέρχονται στο κοινοβούλιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο ο ακροδεξιός και μισαλλόδοξος λόγος κανονικοποιείται, όσο ο κατάλογος των γυναικοκτονιών και τον κακοποιητικών συμπεριφορών διαγράφει αύξουσα τροχιά, όσο τα περιστατικά σχολικής βίας  και σχολικού εκφοβισμού αυξάνονται και αποτελούν καθημερινότητα στην ζωή των μαθητών/μαθητριών, όσο οι αυταρχικές πολιτικές εις βάρος των αδυνάμων εντείνονται, όσο τα «ματωμένα πορτραίτα» απότοκα της έμφυλης, ρατσιστικής, οπαδικής  και κρατικής βίας πολλαπλασιάζονται, τόσο η δολοφονία του Λουκμάν θα παραμένει αδικαίωτη….

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Λυκείου στηρίζει  και συμμετέχει στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις τιμώντας τη  μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν, την Τετάρτη  17/1/24, στις 18:30 μμ. στην Πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα .

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Αγγελική Ανδριωμένου

Η Γενική Γραμματέας

Νατάσα Μπραέσα