Σύλλογος Γονέων 73ου ΔΣΑ: Κάλεσμα για πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο_8/2 στις 12.00_Ενάντια στην διάλυση της δημόσιας παιδείας

 Αγαπητές/οι,


Το ΔΣ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 73ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου της Αθήνας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων που παρακάμπτει και αμφισβητεί ευθέως το Σύνταγμα της χώρας.

Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ρητά ότι: «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση... Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί… Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Νομιμοποίηση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων σημαίνει πλήρη εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας και οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων. Συνεπάγεται επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα το αγαθό της παιδείας να καταντά εμπόρευμα.

Αντί να «αναβαθμιστούν», όπως μας βομβαρδίζουν τα κυνικά media, τα δημόσια Πανεπιστήμια, θα κληθούν να μοιραστούν την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, αλλά και την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια και κονδύλια για έρευνα, με τα ιδιωτικά (Το καλύτερο ιδιωτικό κολέγιο στην Ελλάδα σήμερα βρίσκεται 2714 θέσεις χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη (ΕΚΠΑ vs DEREE). Τα ίδια μας λένε και για υγεία, ενέργεια, επικοινωνίες και μεταφορές και βιώνουμε καθημερινά την υποβάθμιση, την ακρίβεια,την ανασφάλεια, το από τύχη ζούμε. 

Αναβάθμιση δημόσιας εκπαίδευσης, σημαίνει αύξηση χρηματοδότησης, επαρκή στελέχωση, ενίσχυση των υποδομών, την έμφαση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και όχι μόνο σε αυτά που θεωρούνται «κερδοφόρα», για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Για μια παιδεία προσανατολισμένη στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι του κέρδους.

Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε ώστε να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα. Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία!!!

Καταγγέλουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης της εκπαιδευτικής κοινότητας με τη χρήση ωμής κατασταλτικής βίας και επιχείρησης ευθείας παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων με απειλές για ποινικές διώξεις.  Δεν μας φοβίζουν, δεν μας πτοούν!!!

Στηρίζουμε το κάλεσμα  φορέων, σωματείων, εκπαιδευτικών, γονεικών οργανώσεων για τις 8 Φεβρουαρίου και συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 12.00 στα Προπύλαια.


Με εκτίμηση,

Το ΔΣ του ΣΓ του 73ου ΔΣΑ