Για τη διεξαγωγή μαθημάτων/εξετάσεων εν μέσω καύσωνα

 

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων 3ης Δ.Κ. Αθηναίων

Σφηττίων 1 & Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα

 

                                                                                                       Αθήνα, 11/6/2024

 

                                    Προς: -Αντιδήμαρχο Παιδείας&Ψηφιακής Μετάβασης , κ. Π. Π. Χαρλαύτη

                                                                              - Διευθυντή Β’ θμιας Εκπαίδευσης Α’ 

Αθήνας κο Νικολόπουλο

                   -    Γραφείο Δημάρχου

-        Δημοτικές Παρατάξεις

                     - Διευθύντριες/ντες & Συλλόγους

Διδασκόντων Σχολικών Μονάδων

Α’ Βαθμιας & Β΄θμιας Εκπαίδευσης 3ης ΔΚΑ

                                                            Κοιν: - ΣΕΔΕ 3ης ΔΚΑ

-        ΣΕΠΕ 3Ης ΔΚΑ

-        Πρόεδρο 3ης ΔΚΑ κο Φίλιππο Κέγκο

-             Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

-        Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας

-        ΣΕΠΕ «Ο Παρθενώνας»

Θέμα: Εξετάσεις εν μέσω Καύσωνα

Αξιότιμες/οι Κυρίες/οι,

ώς κάτι πολύ φυσικό, η ζέστη έκανε αισθητή την παρουσία της ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Ιδιαιτέρως σε όσες και όσους βρέθηκαν μέσα σε σχολικές τάξεις που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για την αντιμετώπισή της. Αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, μιας και κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού πολλοί μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί εύχονται να υπήρχαν κλιματιζόμενες αίθουσες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μάλιστα τις επόμενες μέρες η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη μιας και θα εκδηλωθεί καύσωνας με ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Σε κάποιες περιοχές σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έκλεισαν με απόφαση των δήμων, εξαιτίας της ανυπαρξίας υποδομών και της παντελούς έλλειψης των απαραίτητων μέσων για την αντιμετώπιση της ζέστης. Ελπίζουμε να μην θυμηθεί το Υπουργείο Παιδείας την τηλεκπαίδευση που εφαρμόζει διά πάσαν νόσον...  

Στις περισσότερες σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αυτή την περίοδο διεξάγονται εξετάσεις, είτε προαγωγικές και απολυτήριες είτε πανελλαδικές. Καταλαβαίνουμε όλες και όλοι ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με την αγωνία και το άγχος των νέων. Οι εξετάσεις πρέπει να διεξαχθούν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες πρωτίστως για τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και για τους εκπαιδευτικούς.

Με αυτή τη λογική καλούμε τον δήμο να κινηθεί άμεσα και να υλοποιήσει την υπόσχεσή του ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε, σε όσα σχολεία λειτουργεί κυλικείο, αυτό να παρέχει εμφιαλωμένο δροσερό νερό, δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις εξετάσεις. Επιπλέον τον καλούμε να προμηθεύσει με επαρκή ποσότητα εμφιαλωμένων νερών όσα σχολεία δεν έχουν κυλικείο και να μεριμνήσει σε συνεργασία με τη διεύθυνσή τους, ώστε αυτά να διατηρούνται δροσερά αλλά και να μοιράζονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σε όσα σχολεία υπάρχει κλιματισμός ή ανεμιστήρες να αντιμετωπιστούν τα πιθανά προβλήματα και να αποκατασταθούν οι βλάβες άμεσα και με την παρέμβαση του δήμου ώστε αυτά τα μέσα να λειτουργούν. Είναι σημαντικό να δοθεί κονδύλι σε κάθε σχολείο για την άμεση αγορά μιας ποσότητας φορητών ανεμιστήρων απευθείας από τη διεύθυνση του. Επίσης, αν υπάρχουν ανεμιστήρες φορητοί σε δημοτικές δομές που δε θα αξιοποιηθούν λόγω τηλεεργασίας, αυτοί να διανεμηθούν σε σχολεία που δεν έχουν κλιματισμό. Ακόμα, να υπάρξει μέριμνα ώστε, όσοι φορητοί ανεμιστήρες τελικά υπάρξουν να χρησιμοποιηθούν εναλλάξ μεταξύ ΕΠΑΛ και Γενικών Λυκείων μιας και οι Πανελλαδικές διεξάγονται σε διαφορετικές ημέρες.

Φυσικά είναι απαραίτητο σε όλα τα σχολεία να τοποθετηθούν κλιματιστικά σε όλες τις αίθουσες. Δεν είναι πολυτέλεια σε μια χώρα σαν τη δική μας, είναι μέσο απαραίτητο για να μπορέσει να «βγαίνει» το μάθημα όταν έχει ζέστη. Είναι περισσότερο αναγκαίο από έναν διαδραστικό πίνακα. Για την τοποθέτηση και των δύο απαραίτητη είναι η ύπαρξη τοίχου και όχι γυψοσανίδας. Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εφικτό αυτό να γίνει σε μια μέρα άλλα είναι άλλο ένα αίτημα μας που δεν έχει εισακουστεί και το βρίσκουμε μπροστά μας, όπως τόσα άλλα.

Καλούμε τις/τους διευθυντές/ντριες να μεριμνούν, από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς αλλά και σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την εξεταστική περίοδο, για την εύρυθμη λειτουργία ή και την προμήθεια των κατάλληλων μέσων κλιματισμού των αιθουσών.

Παρακαλούμε να γίνει οτιδήποτε είναι εφικτό ώστε όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες που δίνουν εξετάσεις και ειδικά τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις στο 9οΛύκειο, στο 12οΛύκειο και στο 1ο ΕΠΑΛ να μπορέσουν να εξεταστούν σε αίθουσες που δε θα θυμίζουν καμίνια.

 

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

 

Αγγελική Ανδριωμένου                                                         Γιάννης Μπουγιούκας